Pääkirjoitus:Yritykset käyvät Trumpia vastaan - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus:Yritykset käyvät Trumpia vastaan

Ajat ovat totisesti poikkeukselliset. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ollut virassaan alle kaksi viikkoa ja nyt moni globaali suuryritys ilmoittaa, että presidentin toimet ovat vastoin yritysten arvoja.

1.2.2017 5:53

Tähän tuskin kukaan olisi uskonut vielä hetki sitten.

Huolenaiheita on lukuisia, mutta yritysten näkökulmasta juuri nyt kaksi on yli muiden. Trump allekirjoitti viime viikon lopulla määräyksen, jolla seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisten pääsy Yhdysvaltoihin kiellettiin kolmeksi kuukaudeksi. Määräys aiheutti kaaoksen lentokentillä. Lisäksi uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Trumpin hallinto on laatimassa määräystä, joka uudistaisi ulkomaisten työntekijöiden palkkaamista helpottavat työviisumiohjelmat. Määräys pakottaisi yhtiöt palkkaamaan ensisijaisesti amerikkalaisia työntekijöitä.

Ainakin Microsoftin, Applen, Teslan, Netflixin ja Goldman Sachsin johtajat kritisoivat Trumpin päätöstä maahantulokiellosta. Autojätti Fordin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja ilmoittivat, että maahantulokielto sotii yhtiön arvoja vastaan. Google pyysi matkoilla olevia työntekijöitään palaamaan välittömästi Yhdysvaltoihin, koska pelkää, että kaikki eivät enää myöhemmin pääse maahan.

Täysin poikkeuksellista on sekin, että verkkoyhtiö Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri otti asiaan vahvasti kantaa. Suri lähetti sunnuntaina henkilöstölle sähköpostiviestin, jossa sanoi haluavansa tehdä selväksi, että yhtiö ei kannata Trumpin maahantulomääräyksiä.

Jos lisäksi työviisumiohjelmat lakkautetaan, vaikutus on valtava. Varsinkin Piilaakson teknologiajätit ovat palkanneet työviisumeilla lahjakkaita työntekijöitä ympäri maailman. Trump haluaa, että yhtiöt palkkaavat amerikkalaisia.

Trump lupasi kampanjassaan työtä amerikkalaisille, ja näyttää pitävän kiinni lupauksestaan keinoja kaihtamatta. Jos tilanteesta väkisin etsii hyvää, niin eurooppalaisilla yhtiöillä on pian elämänsä tilaisuus palkata lahjakkaita ihmisiä, joilta Yhdysvaltojen työmarkkinat sulkeutuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?