Pääkirjoitus: Hallituksen digi-into unohtaa vanhukset

Hallituksen kaavailujen mukaan ensi vuoden loppuun mennessä jokaisella suomalaiselle olisi oma Suomi.fi -postilaatikko.

16.11.2016 5:10

Postilaatikkoa käytettäisiin ensisijaisesti yhteysosoitteena asioitaessa viranomaisten kanssa. (HS 15.11.). Palveluun siirtyisivät käytännössä kaikki sellaiset viestit, jotka nykyään tipahtavat postiluukusta paperilla, kuten veroilmoitus.

Asiakkaan ja viranomaisen viestiliikenne ei perustuisi sähköpostiin, vaan vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai henkilökortilla.

Tämä onkin uudistuksen paras puoli. Pankkiasiointia muistuttava varmennusjärjestelmä ehkäisee ainakin osittain, mutta ei kokonaan rikollisen toiminnan. Hakkerit ovat yhä taitavampia soluttautumaan ihmisten pankkitileille, miksei se onnistuisi uudessakin palvelussa.

Sähköinen asiointi on ongelma ensisijaisesti vanhuksille, joille internetin käyttö voi olla jo nyt vaikeaa ellei suorastaan mahdotonta. Yksinäiselle vanhukselle koko hanke näyttäytyy kauhistuttavana, viimeisenä niittinä syrjäytymiselle.

Viranomaiset painottavat, että jos tietokoneeseen tai älypuhelimeen ei ole varaa, viranomaisposti tulee heille edelleen paperisena. Linjauksessa unohtuu se, että moni tietokoneen tai kännykän omistava vanhus ja nuorempikin ei silti osaa kirjautua kaikkiin netin tarjoamiin palveluihin, lisäksi voi olla fyysisiä, motoriikkaan liittyviä rajoitteita.

Iäkäs kansalainen voi valtuuttaa jonkun muun hoitamaan asioitaan sähköisesti. Ei tarvitse olla erityisen suuri näkijä päätelläkseen, että siinäpä rikollisille uusi temmellyskenttä.

Poliitikkojen digipolku on ollut pahasti sotkussa. Ensin sekoiltiin yhteisen tietokannan luomisessa terveydenhoitojärjestelmään: veronmaksajien rahaa hukattiin satoja miljoonia. Nyt syöksytään digiyhteiskuntaan jättämällä osa kansalaisista eriarvoiseen asemaan. Aina ei ole viisasta hakea oikopolkuja johonkin, johon kaikki kansalaiset eivät ole valmiita.

Uudistus vaatii kunnon siirtymäajan, lisäksi vanhaa paperista sekä uutta digitaalista palvelua on syytä porrastaa iän mukaan ja varmistaa, että kukaan ei teknisten uudistusten takia putoa yhteiskunnan turvaverkkojen läpi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?