Pääkirjoitus: Suomelta väkevä viesti Venäjälle – Suomen ilmatilaa ei loukata - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Suomelta väkevä viesti Venäjälle – Suomen ilmatilaa ei loukata

Venäjän hävittäjät loukkasivat Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla torstaina – kahteen kertaan.

11.10.2016 5:57

Vaikka ilmavoimat ei asiaa vahvista, kone tai koneita ilmeisesti siirrettään päivystämään Helsinki-Vantaalle silloin, kun venäläisten hävittäjien tai kuljetuskoneiden liikehdintä Suomenlahden kapeassa ilmakäytävässä vilkastuu. Ilmatilaloukkauksissa on tärkeää, että rajalinjan ylittävä kone tunnistetaan ja siitä voidaan tehdä tutkinta ja asianmukainen huomautus.

Hornet-lentäjä kuvasi koneen, ja sen jälkeen alueloukkaajasta ei ollut enää epäselvyyttä, vaikka virallisesti puhutaankin edelleen ”epäillystä” teosta. Tällä kertaa Suomen poliittinen johto ei jäänyt odottelemaan Venäjän selityksiä tai tutkinnan valmistumista, vaan kutsui Venäjän Suomen suurlähettilään puhutteluun perjantaina.

Venäläiskoneet tulivat torstaina Suomenlahdelle ilman, että tunnistelaitteet eli transponderit olivat päällä. Kesällä presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin totesivat yhdessä, että koneiden lentäminen pimeänä on vaarallista siviililentoliikenteelle, ja tähän pitäisi kansainvälisellä sopimuksella saada korjaus. Sen jälkeen asiaa käsiteltiin muun muassa Naton huippukokouksessa Varsovassa heinäkuussa. Konkreettista sopimusta ei ainakaan vielä ole saatu aikaiseksi, mutta keskusteluyhteys Naton ja Venäjän välillä on edelleen olemassa.

Torstainen näytelmä Suomenlahdella osoitti, että Venäjällä ei ole halua ainakaan oma-aloitteisesti muuttaa asiaa.

Nyky-Venäjä näyttää sotilaallista voimaansa ei pelkästään Itämerellä vaan myös Lähi-idässä ja Välimerellä sekä peitellysti Itä-Ukrainassa. Suomi Venäjän rajanaapurina ja EU:n etuvartioasemana on hankalassa välikädessä. Kun Venäjä pullistelee, se yleensä heijastuu jollakin tavalla myös tänne. Venäjä toimii kuten suurvallat toimivat eli oman päänsä mukaan. Venäjä voi halutessaan tehdä alueloukkauksia jatkossakin – jopa transponderit päällä. Kokonaisuutena ilmavoimien ja poliitikkojen toiminta tässä tapauksessa on ollut suoraselkäistä ja ehdotonta.

Alueloukkauksia ei tarvitse eikä saa hyväksyä, vaan niihin pitää puuttua heti, ja näin juuri tehtiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?