Pääkirjoitus: Venäjä teurastaa siviilejä Aleppossa – missä someväen raivo on nyt? - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Venäjä teurastaa siviilejä Aleppossa – missä someväen raivo on nyt?

Syyrian hallinnon saartamalla alueella Aleppon kaupungissa on jumissa neljännes miljoona ihmistä, joilta puuttuu ruoka ja terveydenhuolto.

7.10.2016 5:02

Lisäksi Venäjä on jatkanut massiivisia ilmapommituksia tavalla, josta tulee mieleen toisen maailmansodan loppu, jolloin länsiliittoutuneiden ilmavoimat moukaroivat natsi-Saksan Dresdenin kaupungin kivikauteen.

Siviilien massiivinen teurastus on osa venäläistä sodankäyntikulttuuria. Venäjän ja Neuvostoliiton aikana jättiläisvaltio on käynyt sotaa ihmishenkiä säästämättä – omia tai vihollisen. Vladimir Putinilla on jo kokemusta vastarinnan kukistamisesta kaupunkisodassa: Tsetsenian toisessa sodassa Grosnyin kaupungista ei jäänyt kiveä kiven päälle. Sama taktiikka on käytössä Aleppossa.

Venäjä haluaa ilmiselvästi kapinallisista lopullisen ratkaisun, ja ratkaisu ei löydy täsmäaseilla, täsmäiskuilla tai kuluttavalla, talo talolta etenevällä kaupunkisodalla. Venäläisillä on täsmäaseita ja lennokkikalustoa, mutta ne ovat kalliita, ja siksi niitä ei käytetä. Aleppo lakaistaan maan tasalle – perinteisin keinoin, sotarikoksista välittämättä.

Kapinallisten kukistamiselle on aikaa neljä viikkoa. Sitten Yhdysvallat äänestää presidentistä. Venäjällä tiedetään, että Barack Obama ei tee asialle mitään, ja siksi Venäjä lähettää pommikoneensa Aleppoon, yhä uudelleen ja uudelleen.

Jälleen kerran on pakko kysyä, mihin Venäjä pyrkii lisäämällä samaan aikaan laivastovoimaansa Välimerellä? Haluaako Venäjä isompaa konfliktia Välimerellä, jossa on jo ennestään melkoinen asearsenaali Yhdysvalloilla ja sen Nato-liittolaisilla.

Venäjän toimet on tuomittu laajalti, mutta se ei näytä Venäjää pysäyttävän. Maailma seuraa mykkänä siviilien teurastusta, jolle antoi kasvot 4-vuotias Eman-tyttö. Hän kuoli rypälepommin räjähdykseen.

Suomessakin on syytä omistaa ajatus Aleppon siviilien kärsimyksille. Ei voi muuta kuin toivoa, että edes pieni osa internetissä vellovasta someraivosta kanavoituisi Venäjän sotarikoksen tunnusmerkit täyttävien pommitusten tuomitsemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?