Pääkirjoitus: Trumpin tappio ei vielä selvä – presidentinvaalia ei voiteta faktoilla

Republikaanien Donald Trumpin ja demokraattien Hillary Cilintonin suoraa tv-väittelyä odotettiin kuin kuuta nousevaa.

28.9.2016 5:11

Sellainen saatiin tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa. Tietyllä tavalla oli pettymys, että kokenut tv-esiintyjä ja viihdyttäjä Trump ei osannut käyttää vahvuuksiaan. Karismaattiseen elokuvatähteen Ronald Reaganiin on vielä matkaa.

Ilmeisesti Trump on kotonaan vain niissä tv-ohjelmissa, joissa repliikit on käsikirjoitettu valmiiksi.

Trump hapuili faktoissa, mutta sitä hän on tehnyt koko ajan.

Tv-lähetyksen jälkeen voitaneen sanoa, että Clinton otti askeleen kohti Valkoista taloa, mutta askel ei ole pitkä.

Väittelyjä on tulossa vielä kaksi, ja mitä tahansa voi tapahtua. Yhdysvallat on mediayhteiskunta, ja ratkaisevaa on, miten ehdokkaat pystyvät käyttämään perinteistä ja sosiaalista mediaa hyväkseen viimeisten viikkojen aikana. Tähän saakka Trump on onnistunut omassa mediapelissään: otsikoita on riittänyt.

Sen sijaan Clinton on joutunut selittelemään terveydentilaansa ja häivyttämään aina välillä esiin tunkevaa ylimielisyyttään. Clintonilla riittää vastustajia, ja ylimielisyys ei ole ase, jolla vedotaan liikkuviin äänestäjiin, jotka loppujen lopuksi ratkaisevat vaalin 8. marraskuuta.

Ensikommenteissa ja analyyseissä kiirehdittiin julistamaan Clinton voittajaksi. Näin varmaan olikin – tässä väittelyssä. Näissä analyyseissä unohtuu, mikä on tällä kertaa keskeisintä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Se on protesti, protesti valtaapitäviä, itärannikon elitistejä, poliitikkoja ja koko talousongelmien halvaannuttamaa systeemiä vastaan, systeemiä, joka on vienyt perusamerikkalaiselta mahdollisuuden elää amerikkalaista unelmaansa. Tässä pelissä faktoilla ei ole merkitystä.

Kyse on tunteesta, amerikkalaisesta jytkystä, jonka kasvot on nyt Trump – haluttiin sitä tai ei. Melkoinen osa valkoisista amerikkalaisista äänestäjistä veisi Trumpin Valkoiseen taloon seurauksista välittämättä. Pääasia, että nykymeno saa kunnon näpäytyksen.

Siksi faktoissa sekoilevaa ja outoja möläytyksiä päästävää Trumpia ei kannata vielä julistaa hävinneeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?