Pääkirjoitus: Venäjä-keskustelu jälkisuomettui vanhan K-linjan malliin

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tuoreessa raportissa avataan Venäjän ulkopolitiikan linjoja: Venäjästä maalataan uhka, johon Suomessa pitää varautua.

14.9.2016 5:52

Tämä ei sopinut kaikille ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneille poliitikoille. Upia syytettiin pelottelusta. Raportin tarkoituksena oli haastattelujen kautta rakentaa kuvaa Suomen ja Venäjän suhteiden tilasta ja tulevasta kehityksestä.

Raporttina se menee muiden raporttien joukkoon.

Tai ei aivan.

Ilma on nyt sakeana pilkun viilausta ja tahattomia tai tahallisia väärinymmärryksiä.

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) vertasi raportin tekijöitä iltapäivälehden lööpintekijöihin; vertaus halventaa sekä tutkijoita että lööpintekijöitä. Myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila tyrmistyivät raportin johtopäätöksistä. Kun Sdp:n ja keskustan poliitikot löytävät toisensa, voidaan puhua on vanhan keskustalaisen K-linjan paluusta suomalaiseen ulkopoliittiseen keskusteluun.

Karjalaisen ja Kekkosen nimeä kantanut linjahan paimensi tehokkaasti 70-luvulla poliitikot yli puoluerajojen hyvien Neuvostoliitto-suhteiden ja YYA-sopimuksen taakse.

Jos et poliitikkona ollut K-linjalla ulkopolitiikassa, sinua ei ollut olemassa.

Kritiikkiä voi ja pitää esittää. Raportin suurin puute ehkä on olemassa olevan tilanteen ja valtiojohdon käynnissä olevien hankkeiden ja tavoitteiden esittely. Mutta se ei vielä riitä tuomitsemaan koko raporttia yksioikoisesti Venäjä-pelotteluksi. Pahinta tässä on keskustelun tukahduttaminen parhaimpien suomettumisen vuosien malliin, voidaan puhua jo jälkisuomettumisesta.

Selvää on, että ulkopoliittisessa keskustelussa 70-luvun pimeyden vuosiin ei enää ole paluuta.

Jälleen kerran suomalaiset toimivat täsmälleen kuten Moskovassa toivotaan. Venäjä tavoitteena on lyödä kiilaa lännen leiriin sekä valtioiden välissä että niiden sisällä. Arvoton keskustelu Venäjä-raportista kuuluu eittämättä jälkimmäiseen – ja me tehdään se ihan itse!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?