Pääkirjoitus: Paula Lehtomäen nimitys sen kertoo – poliitikot pitävät huolta omistaan - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Paula Lehtomäen nimitys sen kertoo – poliitikot pitävät huolta omistaan

Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin ylimääräinen yhtiökokous päätti uudesta hallituksesta viime viikolla.

4.8.2016 6:17

Solidium on vähemmistöomistajana kahdessatoista pörssiyhtiössä. Niissä yhtiö vahtii valtion eli käytännössä veronmaksajien etua ja markkina-arvoltaan lähes seitsemän miljardin euron omistuksia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vastaa hallituksessa omistajaohjauksesta, ja ohjaus tapahtuu käytännössä valtioneuvoston kanslian ja omistajaohjausosaston kautta.

Solidiumin hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Harri Sailas ja varapuheenjohtajaksi Eija Ailasmaa. Varsinaisia jäseniä ovat Aaro Cantell, Markku Hyvärinen, Marjo Miettinen sekä entinen kansanedustaja ja ministeri Paula Lehtomäki (kesk).

Pääministerin tärkein linkki hallituksessa on Sipilän valtiosihteerinä nykyisin työskentelevä Lehtomäki.

Se, onko Lehtomäki pätevä vaativan tehtävään, on – tässäkin – nimityksessä sivuseikka. Politiikka ja poliittinen valtapeli siirtävät pätevyysvaatimukset sivuun. Sipilä itse on puhunut, että poliittisten virkanimitysten ja sopupäätösten aika on ohi. Eduskunnasta 2015 pudonneen Lehtomäen nimitys osoittaa, että Sipilänkin puheet ja linjaukset ovat tosipaikan edessä vain puheita ja linjauksia, ei enempää.

Samaan aikaan arvaillaan, mihin vaativaan virkaan koti- tai ulkomailla ulkoministeri Timo Soini (ps) siirtyy sen jälkeen, kun hän jättää politiikan.

Viime aikoina on puhuttu politiikan synkästä tulevaisuudesta. Kansalaiset kokevat, että äänestämällä ei voi vaikuttaa. Samalla politiikassa ansioituneet päättäjät jakavat virkoja ja tehtäviä toisilleen vanhaan malliin. Näyttää siltä, että politiikan valtaeliitti pitää huolta omistaan.

Kansalaisten närkästys onkin tietyllä tavalla ymmärrettävää, ja siksi virkojen jakaminen poliittisin perustein pitäisi saada loppumaan. Työttömäksi joutuneella palkansaajalla auttajat ovat yleensä vähissä, eikä pelastautuminen mukavaan, suojattuun työhön tai virkaan ole mahdollista.

Hän joutuu etsimään itselleen uuden työuran – ihan itse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?