Ilta-Sanomat pääkirjoitus 8.7.2016: Irakista paha tahra Tony Blairin kilpeen - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Irakista paha tahra Tony Blairin kilpeen

Britannian poliittista kaaosta lisäämään tuli tällä viikolla Irakin sodan poliittinen jälkinäytös. Britannian osallistuminen Irakin sotaan vuosina 2003-2009 oli asiaa perusteellisesti selvittäneen tutkimuskomission mukaan vakava virhe.

8.7.2016 6:30

Syytökset osuvat raskaina työväenpuoluetta edustavaan ex-pääministeri Tony Blairiin, jonka hallitus uskoi perättömiä tiedustelutietoja ja vei maan sotaan sen seurauksiin varautumatta.

Irakin diktaattori Saddam Hussein saatiin amerikkalaisjohtoisessa operaatiossa kaadetuksi, mutta saatiin paljon muutakin. Kaikkien on nimittäin helppo vastata kieltävästi kysymykseen, ovatko Irak ja maailma nyt turvallisempia paikkoja kuin ennen sotaa.

Tiedustelu”tieto” Saddamin joukkotuhoaseista oli osoitettu harhaanjohtavaksi jo aikaisemmin. Valtioiden tiedusteluelimet ovat poliittisessa ohjauksessa. Siitä seuraa, että vallanpitäjillä on mahdollisuus vihjata niille, millaisen tiedon kertominen on missäkin suurpoliittisessa tilanteessa suotavaa.

Raskauttava Blairin kannalta on komission syynissä ollut kirje, jossa Blair jo yli puoli vuotta ennen hyökkäystä lupasi tukensa Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille, ”tapahtuu mitä tahansa”.

BLAIR VASTASI komission raporttiin sanomalla ottavansa täyden vastuun virheistään, mutta kielsi etsimästä silloisten toimiensa takaa ”epärehellisiä tai salakavalia motiiveja”.

Blair sanoi yhä uskovansa, että maailma on parempi paikka ilman Saddam Husseinia. Ihmisten maailmassa ei kuitenkaan ole sellaista automatiikkaa, jossa yhden pahantekijän poistaminen muuttaisi kaikki jäljelle jäävät hyviksi.

Saddamin roistomaisuudesta ei ole mitään epäilystä, mutta hänen komentonsa kaataminen toi pelitilaa uusille roistoille. Valtatyhjiö toi Irakiin väestöä terrorisoivia yksityisarmeijoita suosivan kaaoksen, joka jatkuu yhä.

TARINA VOISI olla toisenlainen, jos Irakin maaperässä ei olisi öljyä. Vai uskooko joku, että merten takaa olisi lähdetty kaatamaan sellaista hirmuhallitsijaa, jonka valtakunta tuottaa öljyn sijasta pyykkipoikia ja talkkunaa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?