Ilta-Sanomat pääkirjoitus 1.4.2016: Aikuisten lapsilisä ei miellytä kaikkia - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Aikuisten lapsilisä ei miellytä kaikkia

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) sai toissa päivänä asiantuntijoiden alustavan ehdotuksen hallitusohjelman mukaisen perustulokokeilun järjestämisestä. Mäntylä lupasi hallituksen linjauksia vappuun mennessä.

1.4.2016 6:30

Jotkut ovat uskoneet kaikille maksettavan perustulon – ”aikuisten lapsilisän” – ratkaisevan kaikki tilkkutäkkimäisen sosiaaliturvan ongelmat ja lisäksi kannustavan ihmisiä töihin.

Onneksi kokeilun suunnittelijoissa on myös realisteja. Yksi heistä on kokeilua selvittänyttä tutkimusryhmää johtava professori Olli Kangas. Hänen mukaansa ”perustulo ei ole mikään ihmevempain, joka ratkaisee kaikki ongelmat”.

KOKEILUUN on menossa ”osittaisen perustulon” malli. Osittaisuus tarkoittaa sitä, että perustulo korvaisi vain joitakin nykyisiä tukimuotoja, mutta jättäisi suuren osan jäljelle.

”Poliitikot ovat puhuneet sadasta Kelan etuudesta. Eihän tämä osittainen perustulo korvaisi niistä kuin ehkä kolme. Ei se byrokratia mihinkään katoaisi”, SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoi eilen Ilta-Sanomissa.

Nyt puhutaan minimissään 550 euron kuukausittaisesta tukitasosta, joka vastaa nykyistä perusturvaa. Perustulon ulkopuolelle ja edelleen nostettaviksi jäisivät mm. ansiosidonnainen työttömyysturva ja asumistuki.

Joskus kansalaispalkaksikin nimitetty puhdas perustulo korvaisi kaikki syyperusteiset etuudet, mutta nyt kokeilukäyttöön menee automaattisten ja syyperusteisten etuuksien sillisalaatti.

Jos ruokavertauksissa pysytään, koossa on kaikki sosiaali- ja kannustuspoliittisen pannukakun ainekset. Kokeilua ei ole syytä vastustaa, mutta tuloksilta ei pidä liioin odottaa liikoja.

ONGELMA on pohjimmiltaan yksinkertainen. Kattavaan, kaikki muut tuet korvaavaan perustuloon ei ole varaa, ja vaikka jossain toisessa todellisuudessa olisikin, sen mielekkyys olisi kiistanalainen.

Osittainen perustulo ei puolestaan yksinkertaista järjestelmää, vaan uhkaa monimutkaistaa sitä – vieden samalla pohjan perustulon ajajien yhdeltä keskeiseltä argumentilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?