Carl Haglund väsyi Rkp:n johtamiseen

Julkaistu:

Johtoasemiin pitkällä vaivannäöllä päässeet poliitikot saattavat palkita itsensä asemiinsa takertumalla, kun taas johtoon nuorena ja vaivattomasti nousseet voivat pettyä ja luopua.
Näihin jälkimmäisiin kuuluu eilen 37 vuotta täyttänyt Rkp:n puheenjohtaja, ex-puolustusministeri Carl Haglund, joka yllätti pääsiäisen alla puolueensa sanomalla, että sen johtaminen riittää hänelle.

Haglund luopuu tehtävästään kesäkuun puoluekokouksessa ja ”putoaa” rivikansanedustajaksi, ellei vastaan tule ylivoimaisen houkuttelevia työtarjouksia politiikan ulkopuolelta.


HAGLUNDIN PESTI puoluejohtajana jää neljän vuoden mittaiseksi. Hänen edeltäjänsä Stefan Wallin johti Rkp:tä kuusi vuotta ja Wallinin edeltäjä Jan-Erik Enestam kahdeksan. Aika on muuttunut nopeasykkeiseksi, eikä suomenruotsalaisuuden vattumäki voi eristää itseään ajasta.

Haglund on kertonut luopumispäätöksenä syyksi mm. poliittisen poltteen vähenemisen. Hänellä ei ole enää ministerihaaveita. Myös usko mahdollisuuksiin tehdä järkevää politiikkaa on hiipunut.

”Karmeaa soutamista ja huopaamista”, Haglund sanoo puolustusministerinä palvelemastaan Alexander Stubbin (kok) hallituksesta (HS 26.3.). ”Ja mikä pahinta, sama jatkuu.”

Haglund on ehtinyt toimia jo valtiosihteerinä, europarlamentaarikkona ja ministerinä. Tämä pikkuvanhan oloinen poliitikko on saanut lyhyessä ajassa enemmän tehtäviä kuin moni kollega elinaikanaan.


AIVAN KAIKKEA Haglundille ei kannettu kultatarjottimella, sillä puoluejohtajan tehtävästä hän joutui neljä vuotta sitten kamppailemaan Anna-Maja Henrikssonin kanssa. Ääniero Haglundin hyväksi oli silloin selvä, mutta ei murskaava.

Ex-oikeusministeri Henrikssonin uskotaan tänä vuonna yrittävän uudestaan. Hänen päätöksentekoaan saattaa helpottaa kansanedustajakollega Mikaela Nylanderin eilinen ilmoitus olla pyrkimättä puheenjohtajaksi.

Kysymys kuuluu, onko ministerikyytiin tottuneella Henrikssonilla poltetta päästä johtamaan oppositiopuoluetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt