Ilta-Sanomat pääkirjoitus 26.2.2016: Taitettua indeksiä tuskin oikaistaan - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Taitettua indeksiä tuskin oikaistaan

Julkaistu: 26.2.2016 6:30

Eduskunta on hyväksynyt ensi vuoden alussa voimaan tulevan eläkeuudistuksen, mutta se ei merkitse sitä, etteivät jotkut haluaisi ronkkia eläkejärjestelmää lisää.

Eduskunta saa ennen pitkää käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen taitetun työeläkeindeksin palauttamisesta palkkaindeksiksi. Senioriliikkeen aloite on kerännyt yli 70000 allekirjoitusta.

Työeläkeindeksiä taitettiin vuonna 1996 niin, että palkkakehitys vaikuttaa eläkkeiden tarkistuksiin vain 20 prosentin painolla. Hintakehityksen paino on 80 prosenttia.

ENNEN TAITTAJAISIA käytössä oli 1977–1996 puoliväli-indeksi, jossa palkka- ja hintakehityksen vaikutus oli yhtä suuri. Ennen vuotta 1977 eläkkeitä oli tarkistettu puhtaalla palkkaindeksillä.

Senioriliike on saanut keulahahmokseen ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd). Tämä eduskunnasta 2011 pudonnut poliitikko on yrittänyt perustella palkkaindeksin palautusta oikeudenmukaisuusnäkökohdilla.

Kiljunen kirjoitti eilen Aamulehdessä, että työeläke on ansiosidonnainen etuus ja pitäisi sitoa palkkaindeksiin: ”Kun palkkaindeksiä ei ole, se on monien mielestä oikeusmurha.”

Kiljunen nousi eduskuntaan vuoden 1995 vaaleissa. Hän oli silloin niin tohkeissaan muista asioista, ettei osannut varoittaa puoluetoverinsa Paavo Lipposen hallitusta tekemästä vuoden 1996 ”oikeusmurhaa”.

ELÄKETARKISTUSTEN sitominen palkkakehitykseen merkitsisi eläkkeellä olevien hyötymistä toisten kasvattamasta kakusta. Työssä käyvät osallistuvat eläkkeiden maksamiseen, koska järjestelmä on vain osittain rahastoiva.

Eläketurvakeskuksen mukaan palkkaindeksin palautus merkitsisi eläkekustannusten nousua, johon pitäisi reagoida työeläkemaksuja korottamalla. Se olisi väärin sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Eduskunta ei kallistane korvaansa vaatimukselle peruuttaa taitettu indeksi. Sen sijaan päättäjien olisi syytä lopettaa palkansaajien ja eläkeläisten epätasa-arvoinen verokohtelu. Miksi eläkeläisten raippavero on pysyvä, mutta palkansaajien solidaarisuusvero määräaikainen?