Ilta-Sanomat pääkirjoitus 18.2.2016: Hyvätuloinen saa perheensä Suomeen - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Hyvätuloinen saa perheensä Suomeen

Ulkomaalaislakiin esitetään kiristyksiä, ja perheen yhdistämiselle vaaditut tulorajat ovat synnyttäneet kipakkaa keskustelua. Onko oikein sallia puolison ja lasten saaminen EU:n ulkopuolelta Suomeen vain hyvätuloisille?

18.2.2016 6:30

Jotta maahanmuuttaja saisi puolisonsa Suomeen, hänellä pitäisi olla vähintään 1700 euron nettokuukausitulot. Jos puolison mukana tulee kaksi lasta, nettotulovaatimus on 2600 euroa.

Rajojen vetäminen perustuu vaatimukseen, että perhe pitäisi pystyä elättämään.

NETTOTULORAJOJA asetettaessa Suomen kova verotus on saattanut unohtua. Jotta palkasta jäisi käteen 2600 euroa, bruttopalkan pitää olla noin 4000 euroa eli yli suomalaisten keskipalkan.

Sen verran ansaitsevat yhteiskunta luokittelee hyvätuloisiksi. Maahanmuuttopolitiikassa vain he ylittäisivät kaksilapsisen perheen yhdistämisriman. Hallitus haluaa tulorajan ylös samalla kun se pakkolakirintamalla ponnistelee saadakseen suomalaisten ansiotason alas.

Tulorajat koskisivat myös Suomen kansalaisia, mitä on arvosteltu hallituspuolueidenkin keskuudessa. Pienipalkkainen joutuisi miettimään, voiko hän avioitua ulkomaalaisen kanssa, jos pariskunta mielii Suomeen asumaan.

Ehdotettu kiristys ei vaikeuttaisi vain perheen yhdistämistä vaan myös sen perustamista, jos aviomies- tai -vaimoehdokas on hallituksen mielestä kotoisin väärästä paikasta.

VASTAAVANTYYPPISIÄ kiristyksiä perheenyhdistämiseen on tehty muualla Euroopassa, eikä Suomen ole syytä jäädä junasta. Hallitukset varautuvat kiristyksillä EU-tason epäonnistumisten jatkumiseen pakolaispolitiikassa.

Tulorajojen oikeaa paikkaa on paikallaan vielä miettiä, ja luultavasti hallitus miettiikin.

Perheenyhdistämisen helppous on tulkittu ”vetovoimatekijäksi”. Vallitsevan tulkinnan mukaan vetovoimaisuus on ulkomaalaispolitiikassa pahasta, kun taas Suomen vetovoimaisuus olisi ulkomaisia investointeja ajatellen hyvästä.

Pääomalle yritetään näyttää yhtä Suomi-kuvaa ja ihmisille toista. Repeääkö Suomi-kuva siinä temppuilussa tunnistamattomaksi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?