Ilta-Sanomat pääkirjoitus 16.2.2016: Vähän väljempää alkoholipolitiikkaa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Vähän väljempää alkoholipolitiikkaa

Julkaistu: 16.2.2016 6:30

Nykyinen hallitus ilmoitti jo lähdössä haluavansa purkaa byrokratiaa ja sääntelyä, ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) on yrittänyt ottaa yleislinjan huomioon alkoholilain uudistusta käynnistellessään.

Alkoholin anniskelua ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä on tarkoitus höllentää. Anniskelulupien jaosta A-, B- ja C-oikeuksiin luovuttaneen. Anniskelun jatkoajalle ei enää tarvitsisi pyytää lupaa, vaan ilmoitus riittäisi.

Myös alkoholijuomien myyntiaika pitenisi: Alkot voisivat Rehulan mielestä olla arkisin auki kello 21:een.

SEN SIJAAN REHULA ei tässä vaiheessa halua keskioluen myynnille jatkoaikaa kaupoissa. Keskioluen myynti siis loppuisi vastakin kello 21, vaikka kauppojen aukiolo on vapautettu kokonaan.

Normien purun hengessä alkoholioloja voisi vapauttaa enemmänkin, koska kulutus on laskemaan päin. Esimerkiksi pienpanimoille olisi syytä myöntää suoramyyntioikeus. Niiden tuotteet liittyvät enemmän erittelevään olutharrastukseen kuin massojen päihtymistalkoisiin.

Rehula kuitenkin tietää, että jo varovaisia väljennysideoita vastassa on eduskunnan tiukkapiposiipi, jolle pienikin parannus alkoholijuomien saatavuudessa on punainen vaate.

Rehulan pohjaesitys on yllättävänkin vapaamielinen, jos sitä vertaa keskustan yhdestä taustamuistiosta vaalien alla julki lipsahtaneeseen ehdotukseen siirtää keskiolut takaisin Alkoon. Asiasta nousi viime talvena kohu, ja keskusta joutui sanomaan, ettei asiaa edistetä.

REHULA NÄYTTÄÄ ymmärtäneen, ettei pelkkä holhoava näkökulma voi hallita alkoholipolitiikkaa, koska holhous elää sääntelystä, jota valittu yleispolitiikka taas pyrkii vähentämään.

Jos elinkeinotoiminnan edellytyksiä halutaan parantaa, asian on koskettava myös alkoholielinkeinoja, jotka ovat melkoinen työllistäjä.

Alkoholihaittoja ei tällä kirjoituksella yritetä vähätellä, mutta kohtuukäyttäjien toiveita ei pidä torjua kohtuuttomien käyttäytymiseen vedoten. Valistukselle haettakoon myönteistä sisältöä: krapulaton hyvä olo on kova juttu!