Kotimaiset kieletkö käyttökelvottomia?

Julkaistu:

Pienten kansojen vaikutusvalta on pienempi kuin suurten, eikä asia hevin toiseksi muutu. Pienen voima on sivistyksessä, mutta ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) väittää, että Suomi antaa sivistyspoliittisilla valinnoilla vapaaehtoista tasoitusta suuremmilleen.
Soininvaaran äskeisen blogitekstin mukaan tasoitus syntyy siitä, että suomalaiset panevat pienen kielen puhujina koululaisensa lukemaan ruotsia, joka on melkein yhtä pieni kieli.

Kannanotto synnytti odotetusti keskustelua. Ns. pakkoruotsin vastustajat riemastuivat Soininvaaran ajatuksista, kun taas joku ruotsia kohtaan suopea kysyi, aikooko Soininvaara kenties hakea perussuomalaisten jäsenkirjaa.


JOS KIELIÄ opiskeltaisiin vain ”tarpeellisuuden” perusteella, hylättäisiin ne sivistysihanteet, joita moni on kuvitellut vihreiden edustavan. Olisiko Heidi Hautala (vihr) Soininvaaran mielestä pätevämpi europarlamentaarikko, jos hän olisi jättänyt hankkimatta erinomaisen ruotsin kielen taitonsa?

”Ei riitä, että annamme muille yhden kielen verran tasoitusta. Sisäpoliittisista syistä pakotamme koululaisemme opettelemaan myös toista lähes yhtä käyttökelvotonta kieltä”, Soininvaara kirjoitti.

Onko suomi siis käyttökelvottomin kieli ja ruotsi toiseksi käyttökelvottomin? Käyttökelvottomaksi kieleksi suomi on sitkeä, sillä se kesti sekä Ruotsin että Venäjän vallan paineet. Se kestää myös nykyisten pikkujohtajien anglismit.

Englantia äidinkielenään puhuvilla on Soininvaaran mukaan globaalissa kilpailussa valtava etumatka. Mutta mitä kertoo sivistyksestä, että nämä etumatkalaiset ovat usein yksikielisiä?


TUNNETTU kaksikielinen poleemikko, liiketaloustieteen professori Alf Rehn sanoo, että jos Soininvaaran väitteet ottaa todesta, Suomessa pitää lopettaa sekä suomen että ruotsin lukeminen (Ilta-Sanomat 5.1.).

Soininvaaraa on pidetty kiinnostavana ajattelijana, koska hän on kirjoittanut myös fiksumpia. Hyvästä suomen ja ruotsin taidosta ei ole kenellekään suomalaiselle mitään haittaa, mutta puutteista jommankumman taidossa voi olla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt