Soini yrittää pitää puoluerivit suorina

Julkaistu:

Kun perussuomalaisista erotettu Sebastian Tynkkynen vaatii potkujen peruuttamista, mutta puheenjohtaja Timo Soini sanoo päätöksen pitävän, ei ole vaikea arvata, kumman pillin mukaan puolue asiassa menee.
Soini tietää olevansa ulkoministerinä ja pääministerin sijaisena nyt poliittisen uransa huipulla eikä hän halua näitä huippuhetkiä häirittävän takapenkkiläisten myyräntyöllä. Napina ei saa yltyä kapinaksi.

Soini järjesti jalkapallomiehenä keltaisen kortin kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalalle ja puoluehallituksen jäsenelle Aleksi Hernesniemelle. Puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sai suoran punaisen.


TYNKKYSEN erottamisen laillisuudesta on eriäviä näkemyksiä. Potkujen todellinen syy on poliittinen, mutta sijaissyyksi ilmoitettiin puolueen jäsenten tietosuojan rikkominen. Sananlasku tietää, että kyllä akka syytä löytää, kun ei kuolla tahdo.

Tynkkysen ensimmäinen virhe Soinin silmissä oli nousta kolmanneksi varapuheenjohtajaksi ohi elokuun puoluekokoukselle laaditun käsikirjoituksen, jonka mukaan paikalle piti nostaa Juho Eerola.

Raskauttavampi virhe oli, että Tynkkynen alkoi organisoida puolueen jäseniä vaatimaan puolue-elinten ja eduskuntaryhmän yhteiskokousta. Tämän kriisikokouksen tehtävänä olisi ollut päättää, voiko puolue jatkaa hallituksessa.

Soini ei sietänyt tällaista avointa haastetta – ikään kuin hänen teettämänsä yksimieliset puoluepäätökset hallitukseen osallistumisesta eivät olisi riittävä valtuutus puolueen ministereille.


PUOLUEELLA on oppositiossa varaa olla puhdas ja aatteellinen, mutta monipuoluehallituksessa joutuu olemaan ahdas ja puutteellinen. Soini tiesi valmiiksi asian, joka tuli outona eteen osalle hänen väestään.

Oppositiokaudella moni perussuomalainen nimesi hallitusrintaman puoluekurin syyksi siihen, että kansaa viilataan linssiin. Nyt ulkoministeri Soini takoo sooloilijoiden päähän sitä kyynistä oppia, että hallituspuolueen edustajien päätyö on tukea hallitusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt