Soini torjuu yhä kriisikokouksen

Julkaistu:

Perussuomalaisilla on yhä 38 kansanedustajaa, mutta puolueessa on hermostuttu Ylen teettämästä puoluekannatusmittauksesta, joka lupaa puolueen eduskuntaryhmän rankkaa pienentymistä, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Vaaleja ei pidetä nyt. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini muistutti toissa päivänä TV1:n Ykkösaamussa, että joulukuusi ehditään kantaa sisään neljä kertaa, ennen kuin seuraava eduskunta valitaan keväällä 2019.

Perussuomalaisilla on neljä ministeriä, mutta kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vaati jo ennen Ylen sokkigallupia puolue-elinten ja eduskuntaryhmän yhteiskokousta päättämään, vedetäänkö heidät pois.


SOINI SANOI Ykkösaamussa ykskantaan, että ylimääräistä kokousta ei pidetä. Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on siinä tapauksessa uhannut erota eduskuntaryhmästä.

Voidaan nähdä päikseen vaihto, sillä Saarakkalan mahdollisesti lähtiessä Olli Immonen otettaneen takaisin. Immonen jättäytyi ryhmän ulkopuolelle aiheutettuaan natsipoljentoisella taistelukirjoitelmallaan viime kesänä kovan kohun.

Soini lupasi kesällä, että Immonen ”harjataan kunnolla”. Hyvä kysymys on, onko viimeviikkoisen gallupin aiheuttama hätäännys vienyt energiaa Immosen harjaamiselta.


YKSINKERTAISILLA selityksillä ratsastavat populistipuolueet eivät ole täysin vertailukelpoisia vanhoihin ideologioihin nojaavien puolueiden kanssa. Siksi ei pitäisi olla yllätys, että niiden suosionvaihtelutkin voivat olla nopeita.

Jos populistipuolueen pääviesti oppositiossa on ollut, että valta viilaa kansaa linssiin, puolueen pitäisi hallituksessa osoittaa, että sen mukaantulo on muuttanut vallan luonnetta.

Vallalla on kuitenkin taipumus mukauttaa vallan tapoihin. Jos ihmiset alkavat yleisesti katsoa, etteivät Soini & kumppanit ole muuttaneet politiikkaa vaan politiikka heidät, gallupit voivat vakiintua puolueelle epäsuopeiksi.

Poliitikoilla on tapana sanoa, että gallupit tulevat ja menevät. Se on heidän tapansa yrittää uskotella, etteivät ne muka kiinnosta heitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt