Kaksikielisyys saa tukea kansalaisilta

Julkaistu:

Suomenkielisten suomalaisten enemmistö suhtautuu myönteisesti maan kaksikielisyyteen ja ruotsin kieleen, mutta haluaa kouluruotsin vapaaehtoiseksi aineeksi.

Näin voidaan pelkistää Åbo Akademin monivuotiseen tutkimushankkeeseen kuuluvan kyselyn olennainen tulos. Joulun alla julkistettu tutkimus on paljon tavanomaista mielipidetiedustelua laajempi: siihen vastasi yli 7000 kansalaista.

Suomessa on viime vuodet keskusteltu vilkkaasti ruotsin kielestä, mutta epäselväksi on jäänyt, onko äänen kovuus missään suhteessa esitettyjen mielipiteiden edustavuuteen.


TUORE TUTKIMUS puhuu selvää kieltä sitä luuloa vastaan, että ruotsin kieltä inhottaisiin yleisesti. Tutkimushanketta johtava professori Kimmo Grönlund sanoo, että ruotsin kieleen vihamielisesti suhtautuvia on erittäin vähän (Helsingin Sanomat 23.12.).

Lähes kaksi kolmesta pitää ruotsin kieltä olennaisena osana suomalaista yhteiskuntaa. Yli kaksi kolmesta katsoo, että ruotsin kielen häviäminen Suomesta olisi vahinko.

Johtavien poliitikkojen pitää enemmistön mielestä hallita sekä suomen että ruotsin kieli, mutta tavallisten taavien ei tarvitse osata ruotsia, elleivät he halua sitä koulussa oppia. Yli puolet vastaajista arvioi, että olisi opiskellut koulussa vapaaehtoista ruotsia.


EDUSKUNNAN käsittelyssä on kansalaisaloite, jossa vaaditaan ruotsia valinnaiseksi oppiaineeksi. On jännittävää nähdä, vaikuttaako nyt julkistettu tutkimustulos empiviin kansanedustajiin, kun aloite alkuvuodesta palaa valiokunnasta suureen saliin. Lähetekeskustelussa oli näyttänyt ilmeiseltä, ettei aloitetta hyväksytä.

Hufvudstadsbladet piti tutkimusta arvioidessaan selvänä, että kouluruotsin vapaaehtoistaminen on ”kaikkein ruotsinvastaisimmille” voimille vain ensimmäinen askel. Seuraavalla askeleella ei kuitenkaan ole laajaa tukea (Hbl 23.12.).

Keskustelu ruotsin kouluopetuksesta jatkunee aloitteen kohtalosta riippumatta. Valistunut kanta on, ettei ruotsin osaamisesta ole kenellekään mitään haittaa, mutta puutteista suomen tai ruotsin taidossa voi olla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt