Pääkirjoitus: Uppiniskaisuus ei auta Ruotsia

Julkaistu:

Vaalitaistelu alkoi Ruotsissa heti demaripääministeri Stefan Löfvenin julistettua uusintavaalit. Ulkomaalaisvastaiset ruotsidemokraatit eivät näytä tässä vaalitaistelun toisinnossa saavan muilta aikaisempaa lempeämpää kohtelua.
Löfven nimitti ruotsidemokraatteja Dagens Nyheterissä uusfasisteiksi, jotka eivät kunnioita ihmisten erilaisuutta eivätkä demokraattisia instituutioita.

Ruotsidemokraatteja härnäsi omalla tahollaan viikonloppuna myös porvarikoalitiota johtanut ex-pääministeri Fredrik Reinfeldt.

Hän sanoi tanskalaisessa Politiken-lehdessä, että Pohjoismaiden pitäisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia. Heille olisi hänen mielestään Ruotsin maaseudulla ”vaikka kuinka paljon tilaa”.

Tämäntyyppiset puheet ovat tahatonta apua ruotsidemokraateille, jotka toivovat maalisvaaleista kansanäänestystä maahanmuutosta.

Jos ruotsidemokraatit onnistuvat kasvattamaan ääniosuuttaan, uusintavaalit voivat kiristää sitä poliittista takalukkoa, jonka purkamiseksi ne julistettiin.

Siksi vaalitaistelun teemaksi olisi järkevää nostaa kysymys, miten blokkiraja ylitetään. Ylittämisen ei pitäisi olla vaikeaa, koska kahdeksanvuotinen porvarivalta ei murentanut demarien vuosikymmenten mittaan rakentaman kansankodin kivijalkaa. Seiniä vähän maalattiin.

Ruotsin vanhat puolueet ovat paljon lähempänä toisiaan kuin väittävät olevansa. Ongelma on siinä, että ne ovat alkaneet itse uskoa väitteitään.

Ruotsidemokraattikammo voitaisiin muuttaa poliittisen keskiviivan ylittäväksi liittolaispolitiikaksi. Se pudottaisi kukot vaa’ankielitunkiolta.

Jos Suomen esimerkki tuntuu ruotsalaisista kelvottomalta, he voivat katsoa Norjaa. Siellä demareita edustava ex-pääministeri Jens Stoltenberg hallitsi vasemmistososialistien ja keskustan kanssa. Myös Ruotsissa demarit hallitsivat 1950-luvulla keskustan kanssa, eikä jälki ollut huonoa.

Jos vanhat puolueet pelaavat korttinsa huonosti, Ruotsi voi budjetti- ja hallituskriisin lisäksi saada ristikseen myös järjestelmäkriisin.

Elleivät vaalit puolueiden uppiniskaisuuden vuoksi tehoa siihen kriisiin, moni on valmis tulkitsemaan vaalit kansanvallan ongelmaksi, vaikka niiden pitäisi olla sen tunnus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt