Pääkirjoitus: Hallinnon kieli on monelle hepreaa

Julkaistu:

Toissa päivänä alkoi hyvään virkakieleen tähtäävä kampanja, jolla yritetään saada viranomaiset tuottamaan ymmärrettäviä tekstejä. Tavoite on hyvä, mutta tulosten saavuttaminen voi hallinnon tunnetun hidasliikkeisyyden vuoksi olla hidasta.
Ongelmat on havaittu myös poliittisella tasolla, jos mitään voidaan päätellä siitä, että selvempi virkakieli kuului Jyrki Kataisen (kok) hallituksen tavoitteisiin. Katainen meni vaihtoon, mutta tuskin tämän tavoitteen toivottomuuden vuoksi.

Kielenselvennystalkoissa on nimittäin jo saavutettu osatuloksia. Hyvä esimerkki on aiemmasta kapulakielisyydestään tunnettu Kela, joka on uusinut joitakin lomaketekstejään ja päätöspohjiaan ymmärrettävämpään muotoon.

Vielä on kuitenkin jäljellä liikaa sellaisia, jotka ovat sekä suomeksi että ruotsiksi kansalaisille hepreaa.

Viranomaiset ovat kansanvallassa kansalaisten itselleen asettamia. Siksi viranomaisten pitää käyttää kansalaisten ymmärtämää kieltä.

Asian pitäisi olla työmiesten ja talonpoikien rakentamassa maassa päivänselvä, mutta se ei kaikille ole. Hallinto on etääntynyt omaksi maailmakseen, jonka yhteydet muuhun elämään ovat satunnaisia.

Tämä satunnaisuus voi mukavuudenhaluisten byrokraattien mielestä olla riittävä syy siihen, että virastotekstit tarvitsee ymmärtää vain toisissa virastoissa. Ei tässä rahvaalle kirjoitella!

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen sanoi virkakielikampanjaa avatessaan, että sivistyssanat ehkä osoittavat puhujan oppineisuuden, mutta edistävät harvoin ymmärrettävyyttä. Hän arvosteli myös lyhennepöhöä, jolla selväkin asia voidaan hämärtää.

Pursiainen puhui asiaa, mutta virkakieli on hidasta muuttumaan. Pursiaisen hallinnonalalla toimiva Posti sentään älysi taannehtivasti Itellaksi ryhtymisen typeryyden ja teki korjausliikkeen.

Nyt ex-Itella on taas Posti, mutta ollakseen vähän itseään fiinimpi se lisäsi nimensä perään sanan ”Group”.

Koska hallinto puhuu itselleen, joukkoviestimillä on työtä hallinnon tarkoitusten selittämisessä kansalaisille. Lehdistö on yrittänyt tehdä asiassa parhaansa, vaikka kapulakieli on turhan herkkää tarttumaan myös lehtiteksteihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt