Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ebolan uhkaa on helppo liioitella

Julkaistu:

Kolmessa Länsi-Afrikan maassa pahaa jälkeä tekevä Ebola-verenvuotokuume on alkanut pelottaa myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kun harvat eurooppalaiset ja amerikkalaiset potilaat ovat nousseet uutisaiheiksi.
On ymmärrettävää, että vaara havahduttaa, kun sen koetaan lähestyvän, mutta paniikkimielialaan ei ole mitään syytä. Ebolan muuttuminen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi on äärimmäisen epätodennäköistä, niin kuin lukuisten maiden terveysviranomaiset ovat yrittäneet vakuuttaa.

Ebola ei leviä ilmojen teitä, vaan vain kosketustartunnan kautta. Kosketuksen välttämiseksi Ebola-potilaiden hoitajat naamioituivat kokovartalosuojaukseen.

Televisiokuvat avaruuslentäjän näköisistä lääkäreistä ja hoitajista voivat ironisesti lisätä salakavalan uhan tunnetta ainakin liikaa tieteiselokuvia  katsoneiden keskuudessa. Myönteinen seuraus hätäännyksestä voi olla, että kansainvälinen varainhankinta Ebolan nitistämiseksi helpottuu.

Ebolaan on tähän mennessä kuollut noin 4000 ihmistä Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Tauti on levinnyt myös Senegaliin ja matkailijoiden mukana Nigeriaan, jossa se on kuitenkin toiveita herättävästi onnistuttu pysäyttämään.

Jos Nigeria pystyy torjumaan taudin, miksei se onnistuisi paljon tehokkaampaan terveystyöhön pystyvissä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa? Tätä kysymystä paniikinlietsojien olisi syytä pohtia tykönään.

Paras tapa suhtautua tilanteeseen on karttaa huuhaa-tietoa, antaa terveysviranomaisille työrauha ja ymmärtää kolmen Länsi-Afrikan maan suuri avuntarve. Sierra Leonessa on kuusi miljoonaa asukasta, mutta vain alun toistasataa lääkäriä.

Epidemia sai alkunsa vajaa vuosi sitten Guineassa – suositun arvauksen mukaan lepakoista. Tauti tuli yllätyksenä, koska tätä verenvuotokuumetta oli aikaisemmin esiintynyt vain tuhansien kilometrien päässä Kongossa. Ebolan nimikin on saatu Kongossa virtaavasta joesta.

Ebolan kohtalokkuutta lisää suuri, yli 50 prosentin kuolleisuus. Jos Ebolaa olisi vanhastaan tavattu Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa, lääkkeiden ja rokotuksen kehittelyssä oltaisiin epäilemättä pitemmällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt