Pääkirjoitus: Uusittu hallitus laskeutui arkeen

Julkaistu:

Uusittu hallitus voi saada hyväkseen lyhyen kuhertelukauden suhteessa yleisöön, mutta ei suhteessa oppositioon. Asia kävi ilmi, kun koko oppositio eilen äänesti epäluottamusta Alexander Stubbin (kok) hallitukselle.
Opposition äänet eivät riittäneet, sillä hallituspuolueilla on vasemmistoliiton puolenvaihdon jälkeenkin selvästi enemmän kansanedustajia.

Ministeriruletilla tehdyn tuoreuttamisen jälkeen hallituksella alkoi totinen arki. Vajaan kymmenen kuukauden kuluttua on eduskuntavaalit, joihin mennessä hallitus yrittää vakuuttaa alamaiset kyvystään hallita.

Vaaleista ei ole liian aikaista puhua, sillä kokoomuksen runsaita ministerivaihdoksia on keskustelussa tulkittu Stubbin yritykseksi koota sellainen kokoomusjoukkue, jolla kehtaa mennä vaaleihin.

Pääministeri saattaa laskea, että kansa pysyy reippaalla mielellä saadessaan katsottavakseen uusia tyyppejä. Heidän oletetun uutuudenviehätyksensä toivotaan mitätöivän opposition väitteen, että runsaat ministerierot selittyvät rottien taipumuksella jättää uppoava laiva.

Kun ministereitä lähtee tai ex-ministeri Jari Koskisen (kok) tapauksessa lähdetetään, heidän tilalleen tarvitaan uudet, ja Stubb kaivoi puolueensa henkilöresurssivarastosta parasta mitä löysi. Näillä mennään nyt!

Huonolla tolalla olevat maan asiat eivät siitä pahene, että hallitseminen näyttää hyvältä. Tosin korea kuori ei pakkauksen sisältöä myöskään paranna, ja siksi imagopoliitikko yrittää pitää yleisön katseen kuoressa.

Hallituksen kannalta ei olisi suotavaa, että liian moni äityisi kysymään, onko keisarilla vaatteita. Kuntoillessa Stubbilla ei ole niitä paksulti.

Näyttämisestä puhui myös presidentti Sauli Niinistö, kun hän nimitti Stubbin hallituksen. ”Näyttäkää meille”, Niinistö sanoi. Hän ei sanonut, mitä pitäisi näyttää, mutta selvää on, ettei hän tarkoittanut koreaa kuorta.

Jokainen suomea hyvin osaava tajuaa, että ”näyttäkää meille”-tokaisua olisi Niinistön tarkoitukselle uskollisena voinut jatkaa sanoilla ”todellinen karvanne” tai ”mihin pystytte”.

Asiat politiikassa ovat yleensä niin kuin ne näyttävät olevan, ja Stubbin hallitus näyttää voivan jatkaa vaaleihin saakka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt