Pääkirjoitus: Maa jäi Kataiselta muiden huoleksi

Julkaistu:

Harva pääministeri voi liittää ”ansioluetteloonsa” tiedon, että Suomen bruttokansantuote on hänen luopuessaan pienempi kuin se oli hänen seitsemän vuotta aikaisemmin valtioneuvostossa aloittaessaan.
Tällainen viitetieto seuraa Jyrki Kataista (kok), joka vapautui äsken puoluejohtajan tehtävästä ja jonka hallitukselle on myönnetty ero.

Suomi on Kataisen ministeriaikana köyhtynyt. Kokoomus sen sijaan on päässyt veloistaan, ja puolueella menee poliittisestikin hyvin.

Voidaan kysyä, mikä arvo nykyisen päähallituspuolueen hunajaisella tilanteella on, jos hallittavan eli maan tila on kurja. Klassisen konservatismin ihanteiden mukaan vain maan etu voi olla konservatiivien puolue-etu.

Kokoomus ei kuitenkaan näytä kovin konservatiiviselta. Se tuottaa johtoonsa vanhojen viisaiden setien asemesta nuorta, dynaamiselta näyttävää väkeä. Katainen sai puoluejohtajaksi 32-vuotiaana noustuaan pilkkanimen Jyrki-boy.

Katainen oli valtiovarainministeri, kun yleismaailmallinen finanssiromahdus iski syksyllä 2008. Kataisen pahimmaksi vaihtoehdoksi nimeämässä ”kauhuskenaariossa” romahdus olisi supistanut Suomen taloutta seuraavana vuonna 4,5 prosenttia.

Todellisuudessa Suomen talous taantui 2009 kauhuskenaarioon nähden tuplaten. Vuosikymmenen alun pientä korjausliikettä seurasi uusi taantuma, jossa yhä eletään.

Finanssiromahdus, eurokriisi ja Suomen teollisen pohjan mureneminen eivät ole Kataisen syytä. Silti pitää kysyä, tekikö kesällä 2011 nimitetty Kataisen hallitus asioiden parantamiseksi tarpeeksi. Se elvytti, mutta elvytettävä ei elpynyt. Työttömyys pahenee, vaikka työvoima pienenee.

Kataisen hallitus oli ajoittain innostuneempi koossapysymisensä ihmettelystä kuin maata kalvavien ongelmien ratkaisemisesta. Kasvua odotettiin, mutta odottajan ajasta tuli pitkä.

Katainen on ensimmäinen kokoomuslainen pääministeri, joka sai tehtävän puolueensa koon perusteella. Ollakseen leimautumatta epäonnistujaksi hän sieti epäröintiä, mikä voi historiankirjoituksessa leimata hänet epäonnistujaksi.

Suomi voi toipua siitä huolimatta, ettei se Kataisen johdolla toipunut. Jatkaessaan hallituksessa kokoomus pääsee siivoamaan omia jälkiään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt