Pääkirjoitus: Puolue iskussa, maa hunningolla

Julkaistu:

Alexander Stubb voitti odotuksiin nähden yllättävän selvästi kokoomuksen puheenjohtajavaalin. Hyvä kysymys on, luottivatko valitsijat enemmän Stubbin pääministerikykyihin vai taitoihin kerätä puolueelle ääniä.
Stubb on suosittu kaiken kansan keskuudessa, niin kuin hänen eurovaaliäänikuninkuutensa osoitti, mutta puolueen johtaminen menestykseen on eri asia kuin henkilökohtaisen poliittisen menestyksen hankkiminen vaaleissa.

Aamulehti tiivisti eilen pääkirjoituksessaan kokoomuksen puheenjohtajavaalin tokaisuun, että sopivasta, pätevästä ja suositusta valittiin suosittu. Siinä ei ole nokan koputtamista, sillä puoluedemokratiassakin vaalin tulos on aina oikea.

Stubbin edeltäjä Jyrki Katainen tuli tunnetuksi yltiömyönteisestä tyylistään: melkein mikä tahansa oli yhteen aikaan fantastista.

Nyt myönteisyyttä tulee vielä lisää, jos Stubbin lausunnoilla on oirearvoa. Linjapuheessaan Stubb vaati positiivista tapaa tehdä politiikkaa.

Stubb kuuluu siihen nuorten kokoomuspoliitikkojen ryhmään, josta on puhuttu Kataisen ”unelmajoukkueena” – termi jostain syystä englannintaen. Unelmameininki on kaukana kypäräpäisellä papilla karrikoidusta entisajan kokoomuslaisuudesta.

Pintaliitäjän elkeineen Stubb edustaa naminami-kokoomuslaisuutta, jonka kannattamisesta halutaan tehdä maittava kokemus. Jos kokoomuksen keulakuva huokuu myönteistä meininkiä, eikö puolueen äänestäminen ole kuin samaan menestyvään väkeen kuuluisi?

Mielikuvilla hersyttely ei saa estää kysymästä, millaisen puolueen ja maan Stubb perii Kataiselta mielikuvakulissien takana.

Kun Katainen nousi 2004 kokoomuksen johtoon, Suomi oli hyvässä iskussa, mutta kokoomuksen tila oli Ville Itälän kauden jäljiltä surkea. Kun Katainen 2014 luopuu, kokoomuksen tila on hyvä, mutta maa on surkeassa jamassa.

Kymmenestä puoluejohtajavuodestaan seitsemän Katainen istui hallituksessa, ensin valtiovarainministerinä ja sitten pääministerinä.

Tämä on Stubbin startin vakava puoli. Sen pitäisi suosia enemmän vakaumuksia kuin mainostoimistovetoista tingeltangelia, jota on jo saatu enemmän kuin lääkäri määrää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt