Pääkirjoitus: Ongelmana pienet, ei suuret eläkkeet

Julkaistu:

Uutinen Stephen Elopin Suomen-vuosinaan tienaamasta arviolta 5900 euron kuukausieläkkeestä (Helsingin Sanomat 7.5.) on kiihdyttänyt keskustelua eläkekatosta. Asiasta on taitettu peistä usein aikaisemminkin.
Elopin kaltainen rahassa kylpevä heppu saisi persiljat voileivälleen ilman suomalaista työeläkettäkin, mutta hänelle joudutaan maksamaan se mikä hänelle lain mukaan kuuluu. Lakeja voidaan muuttaa, mutta ei taannehtivasti.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) on pyytänyt Eläketurvakeskusta päivittämään vuoden 2009 selvityksen suurituloisten eläkkeistä. Risikko ei vielä ota kantaa eläkekattoon, mutta hän on laskenut, että puoluejohtajaksi ja pääministeriksi pyrkiessään hänen on syytä näyttää sosiaalisesti valppaalta.

Korkeilla palkoilla työskentely johtaa Suomessa hyvään työeläkkeeseen ja matalilla palkoilla puurtaminen vaatimattomampaan. Ansiosidonnaisuus on koko työeläkejärjestelmän idea siinä missä tasaeläkkeet kansaneläkejärjestelmän.

Jos järjestelmään ajatellaan ujutettavaksi katto, joudutaan saman tien kiistelemään sen korkeudesta. Jos katto olisi korkealla, se viistäisi niin harvojen etuja, ettei suuri enemmistö kostuisi varojen säästymisestä mitään.

Jos katto olisi matalammalla, se vähentäisi työeläkejärjestelmän yleistä hyväksyttävyyttä, koska kynnelle kykenevät alkaisivat hankkia lisäeläkkeitä. Ostoeläkkeiden trokaajat hieroisivat käsiään ja yrittäisivät mainospuheissaan naamioida oman rahanhimonsa huolella tulevaisuuden vanhusten elintasosta.

Eläkekaton myötä pitäisi luopua järjestelmän perusajatuksesta, jonka mukaan kaikille kertyy eläkettä samoin perustein. Kattoa on siksi vastustettu sekä sosiaali- ja terveysministeriössä että työeläkevakuuttajat Telassa.

Asia on syytä sanoa selvästi: ongelmana eivät ole hyvin pienen joukon suuret eläkkeet, vaan hyvin suuren joukon pienet eläkkeet. Päättäjien ei pidä vastustaa rikkautta vaan köyhyyttä. Asia olisi hyvä muistaa myös kesän puoluekokouksissa.

Katon asettamisen sijasta pitäisi yrittää korottaa lattiaa. Täysimääräinen Kelan takuueläke on tätä nykyä 743 euroa 38 senttiä kuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt