Pääkirjoitus: Raskaan sarjan euroehdokkaita

Julkaistu:

Ensi kuun eurovaalit kiinnostavat ainakin puolueita, jos asiaa arvioidaan ehdokkaiden tason perusteella. Ehdokaslistoilla on kovan luokan ammattilaisia, ja politiikan ulkopuoliset julkkisehdokkaat loistavat poissaolollaan.
Seuraavaksi kysytään, kiinnostavatko vaalit myös äänestäjiä. Se riippuu vaalitaistelusta, joka ei ole toistaiseksi päässyt vauhtiin, koska ehdokkaiden numeroita ei ole vielä arvottu.

Yksitoista kolmestatoista päättyvän kauden suomalaisesta europarlamentaarikosta tavoittelee jatkokautta. Pois jäävät istuvista mepeistä vain Satu Hassi (vihr) ja Riikka Pakarinen (kesk).

Ehdokkaiden joukossa on kolme istuvaa ministeriä: Henna Virkkunen (kok), Alexander Stubb (kok) ja Päivi Räsänen (kd). Lisäksi Euroopan parlamenttiin pyrkivät Merja Kyllönen (vas) ja Heidi Hautala (vihr), jotka ovat eronneet Kataisen hallituksesta.

Varhaisempien aikojen ministereitä ehdokasjoukossa ovat mm. Johannes Koskinen (sd), Anni Sinnemäki (vihr) ja Paavo Väyrynen (kesk).

Edellisissä, viiden vuoden takaisissa eurovaaleissa ehdokkaina ei ollut istuvia ministereitä. Professori Jan Sundberg puhui asiasta Hufvudstadsbladetissa shakkitermein: aikaisemmin puolueet lähettivät europarlamenttiin sotilaita, mutta nyt kuningas ja kuningatar osallistuvat peliin (Hbl 17.4.).

Kovan luokan ammattilaisiin turvautuminen julkkistyrkkyjen keräilyn asemesta osoittaa puolueiden suhtautuvan vaaleihin vakavasti. Kevätriehat ovat eri asia.

Poliittinen työ valmentaa Euroopan parlamenttiin paremmin kuin esimerkiksi menestyminen autonkuljetuskilpailuissa. Näitäkin menestyjiä on eurovaaleissa nähty, ja yksi meni kokoomuksen ehdokkaana aikoinaan läpikin.

On väitetty, että tilkkutäkkihallituksen ministerit haluavat Brysseliin kotimaisia vastuita väistääkseen. Huumoria on yritetty repiä siltä pohjalta, että rotat jättävät uppoavan valtiolaivan.

Oma lukunsa ovat ne keskustelijat, joiden mielestä suomalaisten pitää mennä europarlamenttiin vastustamaan EU:ta.

Mahdollinen ”rähmälläänolo” Brysselin suuntaan riippuu kuitenkin Suomessa, ei Euroopan parlamentissa tehtävistä poliittisista valinnoista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt