Pääkirjoitus: Valtio tunnustaa olleensa väärässä

Julkaistu:

Valtio on tehnyt lehdistön kriisiä pahentavia veroratkaisuja. Nyt se on valmis osittaiseen korjausliikkeeseen, jos viestintäministeri Pia Viitasen (sd) asettaman selvitysmiehen ehdotuksilla on mitään oirearvoa.
Jyrki Kataisen (kok) hallitus nosti lehtitilausten arvonlisäveron nollasta kymmeneen prosenttiin, mikä pakotti lehdet siirtämään veron tilaushintoihinsa. Tuloksena oli tilausten väheneminen ja työpaikkakato graafisessa teollisuudessa.

Lehdistö yritti väliin kovasanaisestikin kertoa, mitä arvonlisäverolle panemisesta seuraa, mutta hallitus luuli tietävänsä asian paremmin. Nyt on katumusharjoitusten aika. ”Pahoinpitelijä tarjoaa ensiapua”, Aamulehti otsikoi pääkirjoituksensa (AL 7.3.).

Selvitysmies Tuomas Harpf ehdottaa lehtitilausten arvonlisäveron puolittamista kymmenestä viiteen prosenttiin. Lisäksi hän ehdottaa alalle määräaikaista 30 miljoonan euron tuotanto- ja innovaatiotukea.

Viitanen on luvannut viedä Harpfin paperin hallituksen kehysriiheen. Hänen pitäisi saada valtiovarainministeriö innostumaan alv:n alentamisesta. Nollaverokantaan ei EU-syistä voida palata, kun siitä on kertaalleen luovuttu.

Veronalennus olisi pässinlihaa, mutta Harpfin ideoimat tuet ovat kinkkisempi asia. Pystyttäisiinkö niitä jaettaessa riittävästi huolehtimaan siitä, ettei kilpailutilanne mediamarkkinoilla vääristy? Yleinen suuntaus vie pois elinkeinotuista, joita on paljoksunut jopa elinkeinoelämä itse.

Myönteisintä selvitysmiehen paperissa on, että valtio sen kautta epäsuorasti myöntää aiemmat virheratkaisut. Tyhmyyteen ei pidä juuttua. Hallitus kuitenkin kiistää tulleensa järkiinsä, sillä se katsoo olleensa järjissään aina.

Lehdistö on murroksessa, ja valtion tehtävänä on olla pahentamatta murrosta. Kansanvalta tarvitsee moniäänistä lehdistöä. Paljon lehtiä paperilta tai verkosta lukeva kansalainen on satunnaislukijaa varmempi äänestäjä, minkä luulisi kiinnostavan poliitikkoja.

Postin, anteeksi Itellan, kriisi on myös lehtien jakelujärjestelmän kriisi. Se jää selvitysmiehen paperissa vähälle huomiolle.

Itellan hyökkäävä hinnoittelu on pahentanut lehdistön kriisiä. Uudelleenajattelua tarvitaan myös Itellassa. Joistakin sovinnollisista ehdotuksista päätellen sitä onkin alustavasti vireillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt