Pääkirjoitus: Paavo-pojan oppivuodet

Julkaistu:

Aika muuttuu. Kun Suomen jääkiekkomaajoukkue palasi vuoden 2011 MM-kisoista, päihtyneimmät pelaajat piti piilottaa Kauppatorin kultajuhlassa yleisöltä. Olympiapronssia Sotshissa juhlinut joukkue sen sijaan säilytti toimintakykynsä ja kantoi sammuneen ministerin yöpuulle.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) joutui selittelemään käytöstään, ja kesti turhan kauan, ennen kuin hän pahoitteli sitä.

Ilmeisen selityksen panttaaminen paisuttaa mediakohuja. Kiusallinen julkisuus jäisi vähäisemmäksi, jos väistämätön sanottaisiin heti.

Tuntemattoman sotilaan Koskela antaa miehilleen ohjeen, että asialliset hommat suoritetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat. Arhinmäen tapauksessa Ellun kanana olo esti asiallisten hommien suorittamisen.

Arhinmäeltä jäi väliin hänen ohjelmassaan ollut 50 kilometrin hiihto, jossa hänellä olisi ollut tilaisuus tavata muun muassa Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko.

On väitetty, ettei ministeri töpeksinyt virkatoimissa, koska Leijonien juhla oli yksityinen tilaisuus. Arhinmäki oli kuitenkin paikalla ministerinä; kansalainen Arhinmäkeä ei olisi kutsuttu.

Ministerin pitää muistaa olevansa ministeri ministeriön ulkopuolellakin. Juopottelu kuitenkin käy muistin päälle: joskus sammuneelle joudutaan kertomaan jälkikäteen, oliko hänellä hauskaa.

”Ei pidä ryypätä, jos pää ei kestä”, Suomenmaa neuvoi eilen Arhinmäkeä pääkirjoituksensa otsikossa.
 
Neuvo on kestävä, joskin voidaan teoretisoida, että urheilijoiden juhla on ministerille parempi paikka sammua kuin Ranskan presidentin päivälliset, joilla Väinö Leskinen (sd) nukahti ulkoministerinä 1970-luvun alussa toimiessaan.

Leskisen (1917–72) edustamassa sodanjälkeisessä poliitikkopolvessa alkoholiriippuvuus oli yleistä. Meno on kuitenkin takavuosikymmenistä siistiytynyt, ja nyt liika läträäminen pistää silmään.

Arhinmäki on tullut tunnetuksi kulttuuri- ja urheiluministerinä, joka ”kunnioittaa läsnäolollaan” mieluummin urheilu- kuin taidemusiikkitilaisuuksia. Ehkä kulttuuripiireissä nyt ajatellaan, että oli hyvä, ettei tullut tänne sammumaan.

Julkisuudessa näkyy vertailuja aikaisempiin kulttuuriministereihin. Satakunnan Kansa kirjoitti eilen, että Kalevi Kivistö ja Claes Andersson loivat hienoa kuvaa vasemmistolaisesta älymystöstä. Arhinmäki on eri puusta veistetty ja elää toistaiseksi oppivuosiaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt