Pääkirjoitus: Taifuuni pohjusti ilmastokokousta

Julkaistu:

Mittaushistorian rajuimpiin kuuluva trooppinen hirmumyrsky aiheutti pahaa tuhoa viime viikon lopulla Filippiineillä. Uutiskuvat tuhosta olivat epäilemättä niiden lähes 200:aa maata edustavien virkamiesten mielessä, jotka matkustivat Varsovassa eilen alkaneeseen ilmastokokoukseen.
Ilmaston lämpiämisen uskotaan lisäävän säähäiriöitä, joskin tälle käsitykselle on työlästä hakea tilastonäyttöä. Sään ääri-ilmiöitä on ollut aina, mutta tieto niistä ei entisaikaan heti levinnyt maailmanlaajuisesti.

Varsovassa yritetään sopia, miten maailman valtiot voivat edetä kohti kaikki maat kattavaa sitovaa ilmastosopimusta, josta pitäisi Durbanissa 2011 tehdyn päätöksen mukaan päättää 2015.

Työ Varsovan kokouksessa aloitettiin virkamiestasolla. Poliittiselle tasolle siirrytään myöhemmin, kun ministerit tulevat paikalle.

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka kuvaili Varsovan-urakkaa Yle Uutisille eilen epävirkamiesmäisin vertauksin: ”Pitäisi ikään kuin pystyä luomaan perustukset sellaiselle rakennukselle, joka sitten 2015 saadaan valmiiksi, ja tietenkin pitäisi samalla ymmärtää ollaanko tekemässä jonkinlaista huvimajaa vai talviasuttavaa mökkiä.”

Huvimaja ei kestä myrskytuulia. Talviasuttava mökki pitää kylmän loitolla, mutta tehtävänä on taistella ilmaston lämpenemistä vastaan. Jos keskilämpötila nousee yli kaksi astetta, seurauksien pelätään olevan monien tienoiden asuttavuuden kannalta kohtalokkaat.

Ilmasto on muuttunut aina, mutta nyt asiantuntijat sanovat sen alkavan muuttua peruuttamattomasti, ellei ihmiskunta tarkista suuntaansa.

Väitteellä on epäilijänsä, joskin he ovat vähemmistönä. Ongelmana on ilmakehän ilmiöiden kaoottinen luonne. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä mikään taivu siistien yhtälöiden muotoon.

Mitään vahinkoa ei aiheudu, jos asiantuntijoiden enemmistön suosituksia noudatetaan. Sen sijaan vahinko voi olla suuri, jos niistä ei piitata.

Talouskasvua on helppo väittää syypääksi ilmasto-ongelmiin, mutta supistuva talous ei voi tuottaa niitä ylijäämiä, joita tarvitaan ympäristöä ja ilmakehää varjelevan teknologian kehittämisessä.

Varsovan ilmastokokoukselle on syytä toivottaa menestystä. Maailma tietää, missä mennään, mutta osaako se tehdä tarvittavat päätelmät?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt