Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Sotilaat kypsyivät Egyptin presidenttiin

Julkaistu:

Egyptin presidentiksi vapailla vaaleilla valitun Mohamed Mursin valtakausi jäi lyhyeksi, sillä maan kaikkivoipa armeija syrjäytti hänet toissa yönä. Oppositio juhlii Kairon kaduilla vanhan vallan kaatumista, ja uutta valtaa aletaan rakennella armeijan johdon hyväksi näkemällä tavalla.
Väliaikaiseksi presidentiksi on julistettu Adli Mansur. Hän ottaa ohjelmaansa uusien vaalien järjestämisen, jos armeija suo.

Tänä kesänä on kulunut runsaat kaksi vuotta ”arabikevääksi” nimitetystä kuohunnasta, jonka idealistit uskoivat johtavan kansanvallan läpimurtoon Egyptissä. Tulokset eivät vakuuta.

Ensin kaatui pysyvän poikkeustilan turvin hallinnut diktaattoripresidentti Hosni Mubarak ja nyt vapailla vaaleilla valittu islamilaista Muslimiveljeskuntaa edustanut presidentti, jonka mahdollisesta demokraattisesta mielenlaadusta ei saatu näyttöjä.

Mursi keskitti valtaa omilleen eikä kyennyt vuoropuheluun sen maallisemman Egyptin kanssa, joka osoitti viime päivinä suurin joukoin mieltään Kairon kaduilla. Talouden alamäki oli jatkunut koko Mursin kauden ja kasvattanut valmiiksi suurta työttömyyttä.

Armeija perusteli poliittista operaatiotaan halulla estää väkivalta presidentin kannattajien ja vastustajien välillä. Todennäköisesti kenraaleilla oli ratkaisulle raadollisempikin syy: halu varmistaa maalle sellainen johto, joka syö armeijan kädestä.

Mursi oli Egyptin ensimmäinen vailla sotilastaustaa oleva presidentti. Armeija saattoi pelätä menettävänsä statuksensa valtiona valtiossa, jos Mursi pääsee toteuttamaan Muslimiveljeskunnan koko ohjelman.

Kun kansanjoukot ja sotilaat veljeilivät Kairon kaduilla, juhlista jäi syrjään toinen puoli kansaa eli kaadetun presidentin kiihkeät kannattajat.

Uutta valtaa rakennettaessa tätä kahtiajakoa on yritettävä lieventää, sillä muuten ei hyvä seuraa. Poliittisen islamin kannatus ei katoa sillä, että suuntauksen keulakuva kaadetaan.

Ulkomaailma on kommentoinut Egyptin tilannetta pidättyvästi, ja Israel on ollut huomiota herättävän hiljaa.

Uudet vaalit järjestettäneen ennen pitkää. Edistymisestä ei ole puhettakaan, jos nekin tuottavat presidentin, jota kenraalit suostuvat katsomaan vain hetken.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt