Pääkirjoitus: Terveyspalvelut noidankehässä

Julkaistu:

Julkiset terveyspalvelut ovat joutuneet ilkeään noidankehään. Resurssien vähentyessä terveyskeskuslääkärit siirtyvät sairaaloihin ja yksityiselle sektorille, mikä kasvattaa terveyskeskusjonoja ja heikentää palvelutasoa. Terveyskeskusten lääkäripalvelujen rapistuessa työssäkäyvät ihmiset hakevat apua vaivoihinsa työterveyslääkäreiltä ja taloudellisesti kynnelle kykenevät käyttävät yksityislääkäreiden palveluita.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Pekka Puska varoitti torstaina Terveydenhoitajapäivillä terveydenhuoltomme ongelmien kasautuvan nopeasti.

- Kymmenessä vuodessa, vuodesta 2000 vuoteen 2010, vuotuisten terveyskeskuslääkärillä käyntien määrä on vähentynyt noin 2 miljoonaa käyntiä. Pudotus on ollut 20 prosenttia. Samaan aikaan käyntien määrä yksityislääkärillä lisääntyi yli 10, ja työterveyslääkärillä yli 30 prosenttia, Puska kuvasi julkisen terveydenhuollon lääkäripalvelujen rapautumista.

Ihmisten hakeutuminen terveyskeskusten lääkäripalveluista sairausvakuutusvaroilla osittain tuettujen yksityispalvelujen ja työterveyslääkärien palvelujen piiriin on täysin luonnollista. Ihmiset ovat yksinkertaisesta menettäneet uskonsa terveyskeskusten kykyyn tarjota lääkäripalveluita ilman uuvuttavaa puhelinjonotusta ja tuntikausien odotusta vastaanotolle. Mieluummin ihmiset maksavat omavastuuosuuden yksityislääkärin palveluista.

Puska varoittaa julkisten terveyspalvelujen rapautumisen eriarvoistaneen terveydenhuoltoamme.

Tilannetta ei kuitenkaan korjata leikkaamalla sairausvakuutusvaroista maksettavaa tukea yksityislääkärikäynneille tai työterveydenhuoltoon ajatuksena ohjata ihmisiä näin käyttämään julkisia palveluja.

Tilanne voidaan korjata vain julkisen terveydenhuollon kokonaisremontilla, jolla palautetaan ihmisten luottamus.

Tehokkaaseen ja laadukkaaseen palveluun tarvitaan väestöpohjaltaan riittävän leveitä hartioita, joilla turvataan riittävät resurssit niin perus- kuin erikoissairaanhoitoonkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt