Pääkirjoitus: Likudin käännyttävä kohti keskustaa

Julkaistu:

Israelin parlamentin eli Knessetin tiistaiset vaalit olivat selvä tappio pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolueelle ja sen kanssa vaaleissa liittoutuneelle Avigdor Liebermanin johtamalle äärioikeistolaiselle Jisrael Beitenu –puolueelle. Alustavien tulosten perusteella liittoutuma saa Knessetiin vain 31 paikkaa, kun puolueille oli edellisessä parlamentissa yhteensä 42 edustajaa. Mikäli Netanjahu haluaa jatkaa kolmannelle pääministerikaudelle, hänen on pyrittävä liittoutumaa vaaleissa hyvin menestyneiden keskustalaisten puolueiden kanssa.
Vaalien suurin yllättäjä oli entisen tv-toimittajan Yair Lapidin perustama Yesh Atid (Tulevaisuus on olemassa) –puolue, joka poliittisten asiantuntijoiden yllätykseksi on nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi 19 Knesset-paikalla.

Yair Lapidiin pitkälti henkilöityvä puolue haki kannatusta Israelin maallistuneesta keskiluokasta vaatimalla talousuudistuksia, vastustamalla uusien siirtokuntien rahoitusta ja ääriortodoksisten juutalaisten mittavaa stipendijärjestelmää.

Vaalien suurimmaksi nousijaksi mielipidetiedustelujen pohjalta veikattu it-miljonääri Naftali Bennettin perustama nationalistinen Juutalainen koti –puolue, sai näyttävästä kampanjastaan huolimatta vain 11 paikkaa.

Netanjahulla on teoreettinen mahdollisuus yrittää rakentaa 61 Knesset-paikan varassa hallituskoalitiota Likud-Beitenu-liittouman sekä ääriuskonnollisten pienpuolueiden pohjalle, mutta tuollaisen hallituksen koossa pitäminen olisi kuin kissalauman paimentamista.

Poliittisena realistina Netanjahu esitti heti alustavien vaalitulosten selvittyä pyrkivänsä mahdollisimman laajapohjaiseen hallitukseen, mikä käytännössä avaa myös oven neuvotteluille palestiinalaisten kanssa.

Sekä Lapidin keskustalainen puolue että vaaleissa 15 paikkaa saanut työväenpuolue ovat vaatineet rauhanneuvottelujen käynnistämistä. Vallassa pysyäkseen Netanjahun on käännettävä selkänsä vanhoille äärinationalistisille liittolaisilleen ja nostettava rauhanprosessi taas israelilaisen politiikan keskiöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt