Pääkirjoitus: Katainen pani päänsä kotiäitien pölkylle

Julkaistu:

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) altisti itsensä vastalauseryöpylle, kun hän talousneuvoston äskeisellä Ruotsin-matkalla nimesi naisten pitkät tauot työelämästä vakavaksi ongelmaksi Suomessa. Hän katsoi näiden taukojen heikentävän naisten työmarkkinakelpoisuutta.
Monet kotiäidit tulkitsivat Kataisen arvostelevan heidän valitsemaansa äitiyden mallia, ja palaute oli sen mukaista. Kotiäidit ovat keskustelussa todistelleet, että lasten hoitaminen kotona on täyttä työtä, joskaan ei palkkatyötä.

Vaatimusta synnyttäjien nopeasta paluusta työelämään on kommentoitu sanomalla paikkansapitävästi, ettei työpaikkoja ole Suomessa tyrkylle asti.
 
Yksi Katais-keskustelija huomauttikin Ilta-Sanomissa ”Jygälle”, että jospa ensin hankittaisiin työpaikat 200000 työttömälle. Sen jälkeen voidaan puhua muista asioista.

Talousneuvosto huomasi Ruotsissa, että nuoret naiset osallistuvat siellä työelämään aktiivisemmin kuin Suomessa. Yhtenä syynä on nuoria vanhempia suosivan osa-aikatyön yleisyys.

Ruotsissa ei tunneta kotihoidon tukea, vaan lapsiperheitä tuetaan muilla tavoin. Kotihoidon tuen enimmäisajan lyhentäminen vilahti keskustelussa hallituksen viimekeväisen kehysriihen alla, mutta päätöksiä asiasta ei tehty.

Kova taloustotuus on, että palkkatyössä olevien määrän on lisäännyttävä, jos ikääntyvä Suomi mielii vaikeuksistaan kuiville, ja reservejä löytyy myös kotiäideistä.

Talous ei voi kasvaa ilman kasvavaa työpanosta. Tosin vastaväite kuuluu, että vain kasvava talous voi tarjota uusia työtilaisuuksia. Edelsikö siis muna kanaa vai kana munaa?

Makrotalousnäkökulmasta esitetyt vaatimukset voivat kodin mikrotaloudessa kuulostaa ilkeältä mestaroinnilta – ikään kuin lasten ja sohvalla röhnöttävän miehen huoltamisessa ei olisi naiselle täysi työ ilman paremmintietäjien pihinöitäkin.

Työllisyysasteen nostamisvaatimus koetaan helposti kotiäitien syyllistämiseksi, vaikka puheen päätarkoituksena olisi perätä talouteen sellaista kohennusta, että perhepolitiikkaan liikenee varoja tulevaisuudessakin.

Hepulin saaneiden kotiäitien reaktio on ymmärrettävä. Tosin lapsensa parasta ajattelevat myös ne äidit, jotka päivähoitoon luottaen kiirehtivät pian takaisin palkkatyöhön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt