Pääkirjoitus: Keskinkertaisuus ei riitä Airistolle

Julkaistu:

Emme ole samasta puusta veistettyjä, vaan jakaannumme tavallisiin ja vähemmän tavallisiin, ja tähän jälkimmäiseen ryhmään kuuluu diplomiekonomi Lenita Airisto.
Airisto sanoi SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa Porissa, että tavis on luuseri. Väite oli helppo tulkita osoitukseksi fiiniin väkeen kuuluvan halusta tehdä hajurakoa rahvaaseen.

Asiasta syntyi vilkas verkkokeskustelu, jossa Airistoa syytettiin kansan halveksimisesta.

Airiston lähtökohtana oli New York Timesin kolumnistin Thomas L. Friedmanin ajatus, että keskinkertaisuuden aika on ohi. Airisto pani kuitenkin muotisanoja hyödyntävässä suomennoksessaan ajatuksen paremmaksi. Jos hänen tarkoituksenaan oli varmistaa näin oma erottumisensa, hän onnistui hyvin tälläkin kertaa.

Airisto sanoi eilen Ilta-Sanomissa, että tyytyminen puhumaan keskinkertaisuuden ajan ohimenosta olisi mennyt ihmisiltä ohi korvien. Lehdistökään ei olisi soitellut perään.

Kun lehdistö kuitenkin soitteli perään, Airisto sai tilaisuuden täsmentää, ettei hän tarkoittanut taviksilla suomalaisia ammattimiehiä, jotka ovat huipputekijöitä: ”niin kaukana taviksista kuin mahdollista” (IS 19.7.).

Tavikset ovat Airiston täsmennyksen mukaan niitä, joilla ei ole työssään kunnianhimoa ja jotka kysyvät, ”eiks tää nyt riitä”.

Airisto ei kenties olisi päässyt otsikoihin, jos hän olisi Porissa sanonut, että Suomi menestyy tekemällä työt niin hyvin, että suomalaiset tuotteet ovat laadukkuutensa vuoksi haluttuja maailmalla.

Silloin hän olisi kuitenkin alittanut oman vaatimustasonsa, sillä hän ei olisi ylittänyt huomiokynnystä. Suru siinä olisi tullut ammattihätkähdyttäjän puseroon.

Airiston ajatukset ovat usein pohjimmiltaan terveitä, mutta niiden esittämistapa on aina omintakeinen ja taiteellinen vaikutelma tärkeä.

Airiston sanomisiin myös takerrutaan helposti, mikä ei ole hänelle vastenmielistä. Airistolle on merkitystä paitsi tuloksella myös sen tekemisen tavalla, ja siksi hän on joskus arvostellut suomalaisten vientimiesten käytöstä maailmalla.

Vuorineuvos Tauno Matomäki vastasi kerran Airistolle jotenkin niin, ettei häntä haittaa, jos suomalaiset insinöörit kaatavat vähän pöytiä lentokentillä, kunhan kauppoja syntyy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt