Pääkirjoitus

Ilkka Kanerva nosti itse itsensä hyllylle

Julkaistu:

Käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen tuomittu kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) hyllytti itsensä Turun kaupunginvaltuustosta toistaiseksi. Hän ei halunnut jäädä kuuntelemaan sitä keskustelua, joka hänen asemastaan olisi käyty.
Valtuuston oli eilen määrä käsitellä Kanervan asemaa, mutta sille ei jäänyt mitä käsitellä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell oli valmistellut esityksen, jonka mukaan Kanervan tuomio ei olisi tässä vaiheessa antanut aihetta toimiin. Valtuustossa olisi kuitenkin esitetty myös vastakkainen mielipide, mikä olisi johtanut äänestykseen.

Kanerva kirjoitti tiedotteessaan, ettei hän halua Turun kaupunginvaltuuston ryhtyvän käymään ”joidenkin valtuutettujen haluamaa poliittista sivuoikeudenkäyntiä” oikeuskäsittelyssä olevassa keskeneräisessä asiassa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kanervan vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio ei ole lainvoimainen, koska Kanerva valitti siitä hovioikeuteen. Sen ratkaisu saataneen vasta ensi vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turun kaupunginvaltuusto ei olisi voinut erottaa Kanervaa, mutta jotkut olisivat vaatineet häntä syrjään oikeusprosessin ajaksi. Keskustelusta olisi tullut kokoomukselle kiusallinen, sillä Kanervan puolustaminen olisi asiaa sopivasti värittäen voitu leimata tueksi rötöstelylle.

Kanerva kirjoitti tunteikkaasti tekevänsä ”kaikilla mahdollisilla tahoilla” kaikkensa kotikaupunkinsa hyväksi ja olevansa ehdolla syksyn kunnallisvaaleissa. Lokakuussa valittavan uuden valtuuston toimikausi alkaa ensi vuoden alussa.

Kanervan ajatus siirtää asemaansa koskeva päätösvalta äänestäjille on kansanvallan idean mukainen: tavalliset turkulaiset ovat turkulaisten herrojen herroja.

Kanerva pelaa tässä kuitenkin sillä riskillä, että huomaa myöhemmin käyneensä vaalit turhan tähden. Jos hovioikeus pitää vankeustuomion voimassa, lähtö uudesta valtuustosta on todennäköinen. Se olisi nolo loppu 40 vuoden uralle.

Tästä avautuu näköaloja siihen luopumisen tuskaan, jota koko aikuisikänsä politiikassa toimineet voivat tuntea. Kanervalla on virtaa kuin nuorella miehellä, mutta hänellä ei ole varalla sellaista politiikasta riippumatonta työsarkaa, jolle siirtäisi tarmonsa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt