Alkoholinkulutuksen väheneminen jatkuu

Julkaistu:

Alkoholinkulutus ja alkoholihaitat vähenivät tuoreiden tilastojen mukaan vuonna 2010, ja alkoholijuomien myynti on tänä vuonna jatkanut laskuaan (Helsingin Sanomat 27.12.).
Kulutushuippu koettiin vuonna 2007. Puhdasta alkoholia kului Suomessa henkeä kohti viime vuonna puoli litraa vähemmän kuin 2007, mutta silti edelleen kymmenen litraa. Määrä on selvästi suurempi kuin Ruotsissa ja Norjassa, mutta pienempi kuin Venäjällä.

Juomien hintoja on korotettu monta kertaa 2004 tehdyn roiman alkoholiveronalennuksen jälkeen, ja kallistuminen näyttää purreen toivotulla tavalla.
 
Tosin viina on juomaveikkojen suosiman hokeman mukaan aina hintansa väärti. Hintasyiden lisäksi yhtälössä voikin vaikuttaa muita, numeroiden kielelle kääntymättömiä tekijöitä. Sellaisia voivat olla parantunut terveystietous ja enemmistön entistä tuomitsevampi suhtautuminen örvellykseen.

Alkoholinkulutuksen kasvu oli Keski- ja Etelä-Euroopassa taittunut jo aikaisemmin. Täällä tullaan hyvään suomalaiseen tapaan jälkijunassa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Alkoholiveron seitsemän vuoden takaista suurta kerta-alennusta on korjausliikkeitä tehtäessä paljon arvosteltu.

Alennuksen syynä oli Baltian maiden liittyminen EU:hun syksyllä 2004. Silloiset päättäjät pelkäsivät viinan turistituonnin ammattimaistumista. Se olisi tehnyt pahaa jälkeä suomalaisille alkoholielinkeinoille.

Enää on turha kiistellä siitä, oliko takavuosien viina-ale ylimitoitettu, koska viime vuosikymmenen puolivälin hulabaloo-tunnelmista on päästy rauhallisempaan menoon.

Kuolleisuus alkoholiperäisiin sairauksiin on kääntynyt kulutushuipun jälkeen laskuun. Miesten kohdalla pudotus on tuntuva, mutta naisilla paljon vähäisempi.

Sukupuolten eron kaventuminen alkoholisairastavuudessa on nurinkurinen tasa-arvoistumisen merkki. Naiset kestävät alkoholia huonommin kuin miehet, eikä syy feministien harmiksi ole patriarkaalis-yhteiskunnallinen vaan fysiologinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt