Koira karkasi emännältä omille teilleen Oulussa – järkyttävä loppu­tulos

Hyökännyt koira oli suurikokoinen ja vaarallinen ihmisille, oikeus linjasi.

Oulun käräjäoikeus antoi asiassa tuomion keskiviikkona.

17.3. 12:24

Dobermanni-rotuisen koiransa vartioinnin laiminlyönyt nainen sai 40 päiväsakkoa. Se teki hänen tuloillaan 240 euroa.

Koira puri muita koiria ja yritti purra ihmisiä. Lisäksi se jahtasi pyörällä ajanutta lasta Oulussa huhtikuussa 2021. Pureman saanut Peppi-niminen koira jouduttiin lopettamaan noin viikko hyökkäyksen jälkeen sen oltua niin huonossa kunnossa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun koiranomistajan luona oli vieraita kylässä, ja nainen oli jättänyt kotinsa ulko-oven raolleen.

Koira karkasi ovesta läheiselle tielle, jossa se hyökkäsi kahden naisen ja heidän mukana olleiden koirien kimppuun. Koira piiritti tiellä liikkujia aggressiivisesti ja lähti myös jahtaamaan pyörällä ohikulkenutta lasta takaa.

Kun koiranomistaja tuli lopulta paikalle, hänen oli vaikea saada eläintä hallintaansa.

Oikeuden mukaan naisen omistama eläin oli suurikokoinen ja voimakas vahtikoira, joka haukkuu, varoittaa ja suojelee fyysisesti. Koira vaati runsaasti koulutusta, minkä takia se soveltui kokeneelle omistajalle. Oikeus huomautti, että koira oli aiemminkin hyökännyt toista koiraa ja ihmistä kohtaan.

Näillä perusteilla oikeus katsoi, että koira oli vaaraksi ihmisille, mikä naisen täytyi myös tiedostaa. Tästä syystä naisella oli oikeuden mukaan korostunut huolellisuus­velvoite koirastaan. Oikeuden mukaan nainen laiminlöi tämän törkeällä tavalla, ja hän syyllistyi eläimen vartioimatta jättämiseen.

Nainen joutuu maksamaan Peppi-koiran hoidosta, eutanasiasta ja muista kuluista sen omistajalle yhteensä yli 2 600 euroa. Nainen joutuu maksamaan myös tämän liki 5 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Oulun käräjäoikeuden keskiviikkona antama tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?