Kilpikonnan ampuminen lumihankeen sai ihmiset raivostumaan – nyt puhuu läänin­­eläinlääkäri

Pohjois-Suomen aluehallinto­viraston läänin­eläin­lääkärin mukaan kilpikonnan lopettaminen ampumalla on sallittua, kunhan ampujalla on tarvittavat taidot.

Kukka- ja eläinpuisto Escurial sijaitsee Limingassa, noin 40 kilometrin päässä Oulusta. Eläinpuistossa on kilpikonnien lisäksi esimerkiksi aaseja ja alpakoita.

6.3. 20:12

Liminkalainen Kukka- ja eläinpuisto Escurial julkaisi Facebook-päivityksen, jossa lopetettiin yli 50-vuotias kilpikonna ampumalla sitä päähän. Kilpikonna oli asetettu lumihankeen.

Videolla näkyi, miten kilpikonnaa osoitettiin aseella päähän lähietäisyydeltä ja ase laukaistiin. Sittemmin video hävisi yrityksen Facebook-sivulta.

Escurialin Veijo Vartiainen kertoi, että alue­hallinto­viraston (avi) läänin­eläinlääkäri oli määrännyt kilpikonnan lopetettavaksi.

Ilta-Sanomat tavoitti Pohjois-Suomen alue­hallinto­viraston läänin­eläin­lääkärin Anitta Massisen. Massisen mukaan alue­hallinto­viraston kaksi läänin­eläinlääkäriä on tehnyt Escurialiin tarkastuksen 20. helmikuuta.

Escurialilla on eläinpuisto­lupa, joten alue­hallinto­virasto tekee sinne säännöllisin väliajoin yleistarkastuksia myös ilman epäilyä eläinten eläin­suojelu­lain vastaisesta kohtelusta. Lisäksi kunnan­eläinlääkärit tekevät epäilyyn perustuvia tarkastuksia kansalaisten ilmoitusten perusteella.

Eläinpuisto ei kuitenkaan kuulu Massisen valvottaviin kohteisiin, eikä hän ollut mukana tarkastuksessa. Hän ei tiedä, mitä tarkastuksessa selvitettiin tai onko kilpikonnasta annettu lopetusmääräys. Tarkastuksen tehneet eläinlääkärit olivat maanantai-iltana vapaalla.

Massinen kertoo, että yleisesti ottaen tarkastuksilla mahdollisesti havaitut puutteet pito-olosuhteissa määrätään korjaamaan ja määräyksiä edeltää toimijan kuuleminen.

Lue lisää: Eläinpuisto julkaisi videon kilpi­konnan teloituksesta ampumalla – raivo repesi

Lue lisää: Vanha emu haahuili maantiellä Limingassa – karkumatkalle murheellinen loppu

Massinen kuitenkin kommentoi kilpikonnan lopettamista yleisellä tasolla. Hän ei ole nähnyt Facebookissa jaettua videota, joten hän ei voi arvioida juuri kyseistä lopetusta.

– Varmasti se aika harvinaista on, että tällä tavalla menetellään. Lopettajalla tulee olla riittävä taito lopetustyön tekemiseen. Oikeaan kohtaan päähän ampuminen on sallittu tapa, Massinen sanoo.

Eläinlääkärissä kilpikonnat kuten esimerkiksi kissat ja koiratkin lopetetaan lääkkeillä.

– En ole tällaiseen kilpikonnan ampumalla lopettamiseen koskaan törmännytkään. Ei se ihan yleisimmästä päästä ole, mahdollinen toki, jos laki sen sallii, Massinen sanoo.

Eläinten lopettamisesta määrätään eläin­suojelu­laissa ja eläin­suojelu­asetuksessa. Lain mukaan se on tehtävä mahdollisimman nopeasti. Eläimen saa lopettaa vain lopettamisen osaava henkilö. Hänellä tulee olla riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetus­menetelmästä.

Lisäksi lopetettavaa eläintä on pidettävä kiinni tai sen liikkumista on rajoitettava, jotta eläin säästyy lopettamisessa kaikelta vältettävissä olevalta kivulta ja kärsimykseltä.

Escurialin Veijo Vartiainen kertoi eläinpuiston tuskastuneen kilpikonnan pidosta tehtyihin valituksiin ja vaatimuksiin laittaa sille isompi allas. Vartiaisen mukaan eläinlääkäri oli määrännyt kilpikonnalle ensin kahden neliön altaan ja sitten kolmen neliön altaan.

Vartiaisen mukaan kilpikonna oli elellyt vuosikausia yksityis­asunnossa. Sillä oli iso saavi, josta se pääsi pois halutessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?