Video: Raahen Halloween-surmaajan hyytävät elkeet tallentuivat poliisiaseman kameraan

Ammuntapeliporukasta pois jäänyt ja kaverinsa surmannut nuorukainen ilmoitti poliisikuulusteluissa kylmän viileästi, ettei kadu tekoaan.

10.2. 15:31 | Päivitetty 10.2. 17:51

– En usko itse, että olen masentunut, enkä usko, että se on tekooni vaikuttanut. Halusin tappaa. Olin katkera, ei sille mitään muuta syytä ole. En kadu tekoani, eikä se mielestäni ole teko, jota tarvitsisi katua.

Näin kylmästi vastasi Raahessa 28. lokakuuta tapahtuneesta murhasta ja viidestä murhan yrityksestä syytetty parikymppinen nuorukainen poliisikuulusteluissa.

Lue lisää: Halloween-surma: Oikeus antoi välituomion – syytetty mielen­tila­tutkimukseen

– Tiesin koko ajan, että jään kiinni ja etten sellaista murhaa saa tehtyä, mistä en kiinni jäisi.

Poikkeuksellisen henkirikoksen käräjäkäsittely alkoi perjantaina Oulun käräjäoikeudessa. 20-vuotias syytetty on tällä hetkellä sairaalahoidossa.

Tapauksen esitutkintamateriaali paljastaa, millä tavoin surmaaja toimi tekonsa jälkeen.

Mies tallentui myös marketin valvontakamerakuviin edellisen vuorokauden puolella noin kello 22.35, kun hän lähti polkemaan uhrin kotitalolle noin 15 kilometrin päähän.

Surmayönä mies oli liikenteessä polkupyörällä. Hän suuntasi 17-vuotiaan kaverinsa kotitalolle, joka sijaitsee rauhallisella paikalla metsän siimeksessä.

Noin 15 kilometrin vesisateessa poljetun pyöräilymatkan jälkeen hän hiiviskeli perheen pihapiirissä ja piiloutui piharakennukseen.

Kun perheen 17-vuotias poika yön tunteina saapui autolla kotipihaansa, surmaaja väijytti hänet ja puukotti kuoliaaksi kookkaalla keittiöveitsellä.

Mies polki tällä pyörällä kotoaan uhrin kotitalolle. Hänen tarkoituksenaan oli hiipiä sisälle ja ”viiltää kaikilta kurkut auki”. Suunnitelma kariutui, kun talot ovat lukossa.

Uhrilla ei ollut mahdollisuutta tunnistaa surmaajaansa, joka oli vaihtanut ylleen Halloween-elokuvista tunnetun sarjamurhaajahahmo Michael Myersin asun.

Mies oli tilannut puvun itselleen nettikaupasta noin kuukautta ennen tekoa.

– Huomattuaan minut, hän (uhri) kysyi paniikissa, kuka minä olen, surmaaja kertoi poliisille.

Hänen mukaansa teon motiivina oli se, ettei uhri veljineen enää kysynyt häntä pelaamaan Counter Strike -tietokonepeliä. Mies oli suunnittelut menevänsä sisälle taloon ja surmaavansa uhrin perheenjäsenet.

– Siis halusin vain tappaa ja ajattelin, että sama kai se on tappaa mahdollisimman monta, koska ei se rangaistus siitä mihinkään muutu. Katkeruuteni johtui siitä, ettei minua kysytty enää pelaamaan.

Lue lisää: Näin Raahen kammottavan Halloween-surman tapahtumat etenivät – kuvat rikos­paikalta

Veriteon jälkeen murhasyytetty polki suoraan poliisiasemalle. Hän yritti herättää huomiota heiluttelemalla veistä valvontakameraan.

Uhri ehti kerran potkaista hyökkääjää, jolloin tämän kädessä ollut veitsi teki liki kymmensenttisen vekin hänen omaan reiteensä.

Surmateon jälkeen mies polki haava jalassaan takaisin Raahen keskustaan ja suuntasi suoraan poliisiasemalle.

Aseman valvontakameralle tallentui, kuinka mies tuijotti suoraan kameraan ja heilutteli kädessään olevaa veistä.

Miehen matkassa oli reppu, jossa hän säilytti muun muassa valkeaa kauhunaamiotaan.

– Yritin saada poliisit poliisiaseman pihalle pyörimällä aseman etuovella ja näytin puukkoa valvontakameraan. Etuovella olin minuutin tai kaksi ja koska siihen ei poliiseja tullut, niin lähdin polkemaan pyörälläni kohti keskustaa.

Reppunsa, naamioasusteensa ja veitsensä hän jätti poliisiaseman edustalle.

– Näin poliisiauton auton tulevan vastaan Cittarin vieressä risteyksessä. Huidoin heille ja he pysähtyivät. Kerroin heille, mitä olen tehnyt. Poliisit tutkivat minut ja sitten lähdettiin poliisiasemalle.

Lue lisää: Tämä Raahen epäillystä teini­surmasta tiedetään – kirkko täyttyi surevista nuorista

Surmaaja tilasi nettikaupasta Halloween-elokuvista tutun kauhuhahmon asusteet.

Kuulusteluissa virkavalta pyrki selvittämään, miksi mies ihaili elokuvamurhaajaa ja oli tilannut itselleen samanlaisen asun.

– Ihailun on saanut aikaan se, että tykkään siitä. Muuta erityistä syytä ihailuun ei ole, syytetty vastasi.

Poliisi kysyi mieheltä myös, kuinka monta kertaa hän oli katsonut Halloween-elokuvia.

Syytetty aikoi toteuttaa tekonsa alkujaan Halloweenina 31. lokakuuta, mutta ei ”jaksanut odottaa” kyseiseen päivään asti.

– Niitä on yhteensä noin 12 kappaletta ja olen katsonut ne kaikki kerran. Yhden osan olen katsonut kahteen kertaan.

Mies on myöntänyt tappaneensa kaverinsa puukottamalla. Oulun käräjäoikeus määräsi hänet perjantaina antamassaan välituomiossa mielentilatutkimukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?