Naapureiden kauhunhetket: Nuori isäntä antoi sonni­laumansa mellastaa vapaana pitkin pihoja

Käräjäoikeus katsoi eläinten omistajan toimineen törkeän huolimattomasti, kun ihmiselle vaaralliset sorkkajalat pääsivät laiduntamaan missä sattuu.

Sonnien omistaja tuomittiin eläimen vartioimatta jättämisestä ja vahingonteosta.

14.2. 8:54

Pohjoispohjanmaalaisen karjatilan nuori isäntä joutui oikeuden eteen ja sai sakkotuomion holtittoman eläintenpidon takia.

Oikeusasiakirjoista selviää, että hän antoi ylämaankarja-rotuisen sonnilaumansa mellastaa vapaana naapurien tiluksilla vuoden 2020 helmikuun ja elokuun välisenä aikana.

Syy sonnien jatkuvalle karkailulle oli huonokuntoisessa aitauksessa, jota ei ollut asianmukaisesti kunnostettu.

Käräjäoikeuden tuomioista ilmenee, että eläimet olivat rymistelleet ainakin kahden eri kiinteistön kulmilla. Tilanne ei miellyttänyt naapureita, joiden pihapiiriin eläimet tekivät jätösten reunustamia polkuja. He myös kertoivat pelkäävänsä vapaana vaeltavia sonneja.

Pelossa eläneet naapurit dokumentoivat sonnilauman liikkeitä valokuviin.

Yksi sonnien vapaaseen kulkuun kypsyneistä oli naapurinmies, jonka laskemien mukaan lauma oli laiduntanut hänen tontillaan ainakin kahdeksan kertaa kesän 2020 aikana.

Mies oli kasvattanut tontillaan puita 30 vuoden ajan, mutta eläinten toistuvat vierailut tärvelivät hänen taimistoaan.

Naapurin mukaan sonnit olivat kulkeneet aivan asuinrakennusten lähettyvillä ja katkaisseet keskenkasvuisten puiden lisäksi pyykkinarun.

Sorkkajalat tärvelivät naapurin taimistoa.

Naapurin mielestä sonnit vaikuttivat ”puolivilleiltä, vihaisilta ja arvaamattomilta”, ja hänen lapsenlapsensakin olivat joutuneet niitä pelkäämään.

Puutuhoista kärsinyt naapuri vaati nuorelta isännältä liki 15 200 euron korvauksia.

Naapurin laskelmien mukaan sonnit olivat vaurioittaneet ainakin 350 kuusentaimea, liki kahtasataa isompaa puuta, pariakymmentä lehtikuusta ja viittä pihakuusta.

Naapuri ikuisti sonnin väärällä puolen aitaa.

Samankaltaisten ongelmien kanssa kamppaili nainen, jonka kiinteistöllä sorkkajalkaiset olivat niin ikään tuttu näky.

Käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että naapurinnainen oli asentanut kiinteistölleen liiketunnistimella toimivan valon, jotta hän osaisi varoa sonneja.

Eläinten karkailu oli hänen mukaansa niin yleistä, että paikalliset olivat jo tottuneet tilanteeseen, mutta asiasta tietämättömiä piti erikseen varoittaa.

Nainen kertoi pelänneensä sonneja ja juosseensa niitä pakoon. Hän koki isojen eläinten käytöksen uhkaavana ja päällekäyvänä vieraita ihmisiä kohtaan, koska sonnit puolustivat laumaansa ja reviiriään.

Ylämaankarja laidunsi lähellä autotietä.

Isännän mukaan eläimet eivät olleet ihmisille vaaraksi.

Nuori isäntä oli saanut sonnilauman kaitsettavakseen tilan sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. Hänen mielestään eläimet olivat luonteeltaan rauhallisia ja tyytyivät nahistelemaan lähinnä keskenään lauman hierarkiasta.

Hän ei pitänyt eläimiään vaarallisina, vaikka naapureiden käsitys oli tyystin toinen.

Käräjäoikeuden tuomiosta ilmenee, että tilan edellistä isäntää oli kehotettu laittamaan aidat kuntoon jo vuonna 2018. Samansuuntaisia ohjeita oli saanut uusi tilanpitäjä paria vuotta myöhemmin.

Huonokuntoiset aidat eivät pidätelleet eläinlaumaa.

Nuori isäntä kiisti jättäneensä sonnit tarkoituksellisesti vartioimatta. Hän väitti reagoineensa joka kerta, kun kuuli lauman olevan karkuteillä.

Muiden työtehtävien vuoksi hän ei kuitenkaan aina ennättänyt hoitamaan asiaa heti.

Hän kertoi kohentaneensa aitoja aina rahatilanteen salliessa.

Naapuri kuvasi tienvierustan vallanneen sonnilauman autosta käsin.

Oulun käräjäoikeus katsoi isännän menetelleen törkeän huolimattomasti, koska sonnit olivat päässeet karkailemaan useita kertoja.

Käräjäoikeus huomioi, että satojen kilojen painoiset eläimet olivat ihmisille vaarallisia, ja ne olivat naapureiden havaintojen mukaan käyttäytyneet uhkaavan oloisesti.

– Sonnit voidaan tämänkin käytöksen perusteella katsoa olevan ihmiselle vaarallisia eläimiä. Sonneja ei ole kasvatettu kuten lemmikkejä. Ne eivät ole tottuneita kontaktiin vieraiden ihmisten kanssa, eikä niiden käytöstä voi ennakoida, Oulun käräjäoikeus totesi ratkaisussaan.

Tummakarvainen yksilö kuvattuna elokuussa 2020 naapurinmiehen metsikössä.

Sonnien omistaja tuomittiin käräjillä eläimen vartioimatta jättämisestä ja vahingonteosta 40 päiväsakkoon, joista hänen tuloillaan kertyi maksettavaa 640 euroa.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan puutuhoista kärsineelle naapurille 6 500 euron vahingonkorvaukset.

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, joka ei ottanut asiaa käsittelyynsä. Käräjäoikeuden tuomio jäi pysyväksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?