Näin Raahen kammottavan Halloween-surman tapahtumat etenivät – kuvat rikos­paikalta

Syytteen mukaan 19-vuotias oli ostanut nettikaupasta Halloween-kauhuelokuvan sarjamurhaajahahmoa Michael Myersia esittävän naamarin ja samanlaiset haalarit, joita kyseinen roolihahmo käytti elokuvassa.

10.2. 13:26

Oulun käräjäoikeus alkoi perjantaina käsitellä poikkeuksellista Halloween-murhaa. Syytteen mukaan 19-vuotias nuori mies murhasi 17-vuotiaan pojan Halloween-kauhuelokuvan hahmoksi pukeutuneena viime syksynä.

Hänen tarkoituksenaan oli syytteen mukaan surmata myös muut nukkumassa olleet perheenjäsenet.

  • Yllä olevalla videolla aluesyyttäjä Kimmo Vakkala kommentoi tapausta.

Surma tapahtui aamuyön pimeinä tunteina.

19-vuotias oli ostanut nettikaupasta Halloween-kauhuelokuvan sarjamurhaajahahmoa Michael Myersia esittävän naamarin ja samanlaiset haalarit, joita kyseinen roolihahmo käytti elokuvassa.

Teon toteuttamista varten mies osti lisäksi raahelaisesta tavaratalosta isokokoisen teräaseen, joka oli samankaltainen kuin Myersin elokuvassa käyttämä teräase.

Tällaista naamaria mies käytti teossa.

Alun perin miehen oli tarkoitus oli ollut toteuttaa teot Halloween-päivänä 30.10.2022, mutta hän päätti aikaistaa tekoa.

Mies päätti toteuttaa teon yöaikaan 28.10. Hän pyöräili tapahtumapaikalle ja puki naamioasun ylleen vasta paikan päällä.

Henkirikoksen uhriksi joutuneen 17-vuotiaan vanhemmat ja kolme veljeä nukkuivat talossa. 17-vuotias ei ollut kotona, mitä surmaaja ei tiennyt.

Syytteen mukaan mies surmasi 17-vuotiaan pojan tämän omassa kotipihassa.

Syytteen mukaan miehen alkuperäinen tarkoitus oli tunkeutua perheen kotiin sisään asuinrakennuksen lukitsemattomasta ulko-ovesta. Hän yritti avata sekä etuoven että takaoven, mutta totesi molemmat ovet lukituiksi, mistä syystä hän ei päässyt tunkeutumaan sisälle taloon.

Tämän jälkeen hän haki ulkorakennuksesta kirveen murtaakseen talon oven. Teko keskeytyi, kun perheen 17-vuotias poika, henkirikoksen uhri, saapui autolla kotiin.

Tässä vaiheessa syytetty päätti ensin surmata 17-vuotiaan ja mennä tämän jälkeen taloon uhrinsa avaimilla. Syytteen mukaan mies surmasi 17-vuotiaan lyömällä tätä veitsellä lukuisia kertoja. Uhri ei tunnistanut hyökkääjää, koska syytetyllä oli maski kasvoillaan eikä hän puhunut tilanteessa mitään.

Mies oli varustautunut tekoa varten kahdella eri veitsellä. Kuvissa toinen veitsistä.

Teon yhteydessä uhri potkaisi hyökkääjää, minkä seurauksena surmaajan kädessä ollut veitsi viilsi hänen reiteensä noin 10 senttimetrin pituisen viiltohaavan. Teon jälkeen surmaaja tunsi voimiensa hiipuvan ja lähti pois tapahtumapaikalta.

Mies pyöräili poliisiasemalle, jolloin poliisit havaitsivat valvontakameroista, että pyörää ajaa mies, jolla on suuri veitsi. Poliisipartio löysi pyöräilijän. Mies myönsi poliisipartiolle surmanneensa henkilön keittiöveitsellä. Poliisit ottivat nuorukaisen kiinni.

Tämän jälkeen poliisit menivät uhrin kotipihalle ja löysivät ruumiin.

Mies yritti murtautua taloon kirveen avulla. 17-vuotiaan pojan saapuminen kotiin kuitenkin keskeytti teon.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Syyttäjän mukaan teot jäivät yrityksiksi satunnaisista syistä, kun alkuperäinen suunnitelma ei onnistunut.

Syyttäjän mukaan teon motiivi oli kostaa uhrin perheelle se, että nuorukainen oli ajautunut ulos kaveriporukasta. Syytetty on samanikäinen kuin surmatun pojan veli. Nuorukainen oli tutustunut veljeen ja sen kautta muihin perheenjäseniin.

Mies myönsi poliisipartiolle surmanneensa henkilön keittiöveitsellä. Poliisi löysi ruumiin tapahtumapaikalta.

Syytetty itse myöntää syyllistyneensä tappoon. Hän kiistää, että teko olisi tehty vakaasti harkiten tai erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Hän kiistää murhan yritykset sillä perusteella, että teot eivät hänen mukaansa edenneet yrityksen asteelle.

Miehen puolustus vaatii syytetyn määräämistä mielentilatutkimukseen. Puolustuksen mukaan mies oli ollut viime syksynä psykiatrisessa sairaalahoidossa. Siellä hän oli kertonut surmaamisaikeistaan, mutta kertomusta ei otettu vakavasti. Puolustuksen mukaan mies ei saanut tarvitsemaansa apua.

Maasta löytyi uhrin purkkapussi ja puhelin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?