Vanha emu haahuili maantiellä Limingassa – karkumatkalle murheellinen loppu

Emuvanhus näytti löydyttyään siltä, että olisi haavoittunut perjantaisen seikkailunsa aikana.

Limingan aamuliikenteessä havahduttiin perjantaina auringon nousun aikaan kummalliseen näkyyn. Oulun suuntaan poikansa kanssa matkannut Jukka Helminen seurueineen näki Paavolantiellä, kuinka lumisesta ojasta vilkutti pitkäkaulainen, pörheä lintu.

Nopealla vilkaisulla eläin muistutti strutsia.

– Noin 300 metrin päässä katsoin, että jokin siellä ojan penkalla seisoo. Kaivoin siinä sitten nopeasti puhelimen esiin ja aloin kuvaamaan. Se oli varsinainen yllätys, Helminen kertaa tapahtumia.

Hänen vaimonsa muokkasi videon hidastetuksi, jotta siinä näkyvän linnun hahmottaisi paremmin. Siitä on poistettu myös ääniraita, jossa kuului matkustajien hämmennyksen täyteistä kiroilua.

– Paluumatkalle puoli neljän aikaan lintua ei enää näkynyt. Samalla kohtaa oli kylläkin paljon tallotun näköistä lunta penkalla. Siellä oli ilmeisesti tapahtunut jotain.

Lähes 30-vuotias emu oli karannut aamutuimaan noin kilometrin päässä sijaitsevasta Kukka- ja eläinpuisto Escurialista. Puiston toinen omistaja Veijo Vartiainen kertoo, että lentokyvytön lintuvanhus oli karkumatkallaan kierrellyt läheisessä metsikössä pitkään ennen kuin se päätyi maantielle.

Omistajan tietojen mukaan emu oli hämmentänyt jonkin verran muuta liikennettä. Hänen mukaansa yksi henkilöauto olisi päätynyt ojaan oudon linnun kohdattuaan.

Lintu saatiin aamupäivästä kiinni. Emu rauhoitettiin peittämällä sen näkökenttä ja se siirrettiin parin naapurin avustuksella pakettiautoon.

– Se oli jonkin haaverin kokenut matkalla: kyljestä puuttui tukku höyheniä, omistaja kertoo.

Nimetön emuvanhus kuoli perjantain ja lauantain välisenä yönä. Vartiainen epäilee, ettei linnun sydän kestänyt edeltävän päivän seikkailun aiheuttamaa stressiä.

Eläinpuistossa elää edelleen vielä yksi emu, jolle omistajat suunnittelevat hankkivansa uuden seuralaisen.

Luonnossa emut elävät keskimäärin 10-20 vuotta ja tarhaoloissa usein tätäkin vanhemmaksi. Luonnonvaraisena lajia avataan vain Australiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?