Amerikkalais­kone lensi merkillistä reittiä pohjoisen taivaalla – tästä on kyse

Flightradarin mukaan kone on pysytellyt maanantaina Pudasjärven yläpuolella.

Pohjoisen taivaalla harjoitellaan ilmatankkausta alkuviikon aikana.

24.1. 14:56

Amerikkalaisen lentokoneen kummallinen lentoreitti pohjoisessa on saanut monet lentoharrastajat hieraisemaan silmiään maanantaina.

Lentokoneiden reittejä kuvaavan Flightradarin kartassa kone näyttää tekevän merkillistä ympyrää Pudasjärven alueella.

Kyseessä on Yhdysvaltojen Ilmavoimien KC-135 Stratotanker-ilmatankkauskone, jonka kanssa Suomen Ilmavoimien Hornetit harjoittelevat pohjoisessa, tiedottaa Ilmavoimat verkkosivuillaan.

Harjoitukset ovat käynnissä Rovaniemen, Kuusamon, Kajaanin ja Oulun välisellä alueella 24.–26.1.

Boeing KC-135 Stratotanker on ilmatankkauslentokone, jonka Yhdysvaltain ilmavoimat otti käyttöön vuonna 1957. Se pystyy kuljettamaan yli 90 tonnin polttoainekuorman.

Kaksi kertaa vuodessa Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa toteutettavien harjoitusten tavoite on kouluttaa, ylläpitää ja uusia suomalaisten hävittäjälentäjien ilmatankkauskelpuutuksia. Kelpuutuksen suorittaminen on osa Hornet-lentäjien koulutusta.

Lapin lennosto järjestää vuoden 2022 ensimmäisen ilmatankkausharjoituksen yhteistyössä Ison-Britannian Mildenhallin lentotukikohtaan sijoitetun Yhdysvaltain ilmavoimien 100. ilmatankkauslennoston (100th Air Refueling Wing) kanssa.

Harjoitukseen osallistuu suomalaisia F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja yksi yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone.

Ilmatankkausharjoitukset ovat osa puolustusministeriön hyväksymää kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa.

Harjoitus lennetään osana Ilmavoimien päivittäistä lentotoimintaa. Hornetit lentävät kotitukikohdistaan Rovaniemeltä, Rissalasta ja Pirkkalasta. Yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone tukeutuu Rovaniemen tukikohtaan.

Ilmatankkausharjoitukset ovat osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa.

Vastaavia harjoituksia on järjestetty säännöllisesti vuodesta 2009 alkaen. Edellinen ilmatankkausharjoitus toteutettiin syyskuussa 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?