Kadonneita etsitään Oulussa vedenalaisella robotilla

Merivartiosto käyttää vedenalaista robottia Oulussa kadonneiden etsimiseen loppuviikon aikana.

Tällä laitteella etsitään kadonneita Oulussa.

21.1. 8:23

Länsi-Suomen merivartiosto etsii Oulun Erkkolansillan läheisyydessä ja Toppilansalmen alueella kadonneita poliisin pyynnöstä. Poliisin mukaan etsinnät liittyvät poliisille ilmoitettuihin kadonneisiin henkilöihin ja mahdolliseen kuolemansyyn selvittämiseen.

– Sukeltaminen tähän aikaan vuodesta Oulun kylmissä olosuhteissa onnistuu, sillä me emme sukella, vaan käytämme vedenalaista robottia, Merivartioston sukeltaja Marcus Takala kertoo Ilta-Sanomille.

Tältä näyttää vedenalainen robotti.

Robotista käytetään nimitystä ROV (remote operated vehicle). Takala kertoo, miten työ etenee.

– Käytämme vedenalaista robottia, joka on pitkän kaapelin päässä. Robotissa on useita potkureita, kameroita, työvalot ja robottikäsi. Robotissa on myös erilaisia luotaimia sekä vedenalainen paikannusjärjestelmä, Takala sanoo.

ROV:ta käytetään Takalan mukaan yleisesti hyvin paljon esimerkiksi merellä olevilla öljykentillä ja hylkyjen kartoituksissa, mutta robottia voidaan käyttää oikeanlaisilla lisävarusteilla myös etsintätehtäviin huonossa näkyvyydessä. ROV:ta operoivat yleensä merivartioston sukeltajat.

Robottia ohjataan kuorma-auton takakontista.

Oulujoki ei ole helppo paikka etsiä.

– Virtaus on kova, näkyvyys huono, sillä pohjalla on pimeää. Paikalla on myös ja paljon uppotukkeja sekä kiviä. Siltojen alta ja läheisyydestä löytyykin sitten ihan mitä vaan polkupyöristä mikroaaltouuneihin, Takala sanoo.

– Näkyvyys veden alla on noin 1-2 metriä, joten pelkästään robotin kameralla etsimisen lisäksi käytämme erilaisia luotaimia, jotka helpottavat etsintää. Työ ei ole kylmää, sillä robotin ohjaaminen tapahtuu tällä kertaa lämpimässä kuorma-auton takakontissa.

Poliisin mukaan toiminnasta voi olla vähäistä haittaa jalankulku- ja pyöräväylien liikenteelle. Koska etsinnät liittyvät poliisille ilmoitettuihin kadonneisiin henkilöihin ja mahdolliseen kuolemansyyn selvittämiseen, poliisi ei tiedota asiasta enempää, rikoskomisario Eveliina Karjalainen kertoo poliisin tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?