Oulussa hoidossa 11 koronapotilasta teho-osastolla – kouluihin maskisuositus neljännestä luokasta lähtien

Yli 20 hengen tilaisuuksia saa järjestää vain, jos kävijöiltä edellytetään koronapassia.

9.12.2021 14:46

Koronatilanne jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla vakavana.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tällä hetkellä koronan vuoksi hoidossa 24 potilasta. Heistä 11 on tehohoidossa. Määrä on samaa tasoa edellisviikon kanssa.

Alueen koronatartunnoista noin 30 prosenttia todetaan 5–14-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Lapset sairastavat koronaviruksen aiheuttaman taudin yleensä hyvin lieväoireisina, eivätkä lasten tartunnat itsessään aiheuta riskiä sairaalahoidon kuormittumiselle.

– Niillä voi kuitenkin olla heijastusvaikutuksia perheisiin, jos esimerkiksi vanhemmilla ei ole rokotteita otettuna, huomauttaa Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala.

Alueellinen koordinaatioryhmä painottaakin, että rokotteiden ottaminen on edelleen tärkein keino epidemian hillitsemiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti myös Pohjois-Pohjanmaalla kolmansia rokoteannoksia tarjotaan kaikille 18-vuotta täyttäneille, kun edellisestä rokoteannoksesta on kulunut 5–6 kuukautta.

Pohjois-Pohjanmaalla suositellaan, että oppilaat neljännestä luokasta ylöspäin käyttävät kasvomaskia peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Maskisuositus koskee myös koulujen koko henkilökuntaa.

Koulujen maskisuosituksen lisäksi maskin käyttöä suositellaan edelleen kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet ja muut ruuhkatilanteet.

Rokottamattomille henkilöille maskia suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa. Myös joukkoliikenteen maskisuositus on edelleen voimassa.

Lue lisää: Suomessa todettu peräti 1 781 uutta korona­virus­tartuntaa – katso oman kuntasi tilanne

Maskisuositusten lisäksi koordinaatioryhmä muistuttaa, että alueella voimassa olevan suosituksen mukaan yksityistilaisuuksia tulisi järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti.

Voimassa on myös laaja etätyösuositus, jonka mukaisesti etätyötä ja -kokouksia suositellaan kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa ne ovat mahdollisia.

Yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia saa Pohjois-Pohjanmaalla järjestää vain, jos toimija edellyttää tilaisuuteen osallistujilta koronapassia.

Lisäksi asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toimintansa siten, että asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Vaihtoehtoisesti toimija voi edellyttää asiakkailta koronapassia.

Aluehallintoviraston asettamien rajoitusten lisäksi Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä.

Lue lisää: Tämä on maailman korona­tilanne nyt – IS seuraa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?