Sairaalahoidon tarve kasvaa Pohjois-Pohjanmaalla – rokottamattomille suositellaan maskin käyttöä

Pohjois-Pohjanmaa siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

9.11.2021 17:30

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanne on kehittynyt taas huonoon suuntaan, ja siksi alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen tiistaina.

Ryhmä totesi, että sairaalahoidon tarve on kasvussa. Myös tartunta- ja ilmaantuvuusluvut ovat korkealla tasolla. Alueella on siirrytty nyt leviämisvaiheeseen.

– Nykyisten mittareiden valossa sairaalakuormitus on yksi tärkeimmistä epidemiatilanteesta kertovista tekijöistä. Erityisesti perusterveydenhuollossa sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on nyt kasvussa, vaikka toistaiseksi sairaaloiden kapasiteetti riittääkin hyvin, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, Oysin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala sanoo.

Samaan aikaan rokotuskattavuusluvut eivät nouse toivottuun tahtiin. Tällä hetkellä toisen rokotuksen saaneita on 76 prosenttia alueen yli 12-vuotiaista asukkaista.

– Mitä enemmän meillä on rokottamattomia ihmisiä, sitä suurempi on riski myös sairaaloiden kuormittumiselle. Meillä on yhä suuri määrä rokottamattomia, iäkkäitäkin ihmisiä, joiden riski joutua sairaalahoitoon koronaan sairastuttua on korkea. Näiden ihmisten rokottautuminen olisi nyt äärimmäisen tärkeää.

Leviämisvaiheeseen siirtymisen myötä koordinaatioryhmä linjasi tarkennuksia alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön luokittelun mukaan leviämisvaiheessa epidemian kasvu nopeutuu edelleen ja tapaukset leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin. Jäljitys vaikeutuu.

Uusi suositus korostaa maskin käyttämisen tärkeyttä etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole ottaneet koronarokotetta. Sellaisille henkilöille, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa, maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa.

Lue lisää: Suomessa 9 uutta koronaan liittyvää kuolema ja 810 uutta tartuntaa – katso tilanne eri kunnissa

Rokotettujen suositellaan käyttävän maskia oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet.

Riippumatta rokotesuojasta maskin käyttöä suositellaan edelleen kaikille henkilöille matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös joukkoliikenteessä maskia tulisi käyttää, etenkin ruuhka-aikana.

Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.

Päätökset leviämisvaiheeseen siirtymisen vaikutuksista ravintolarajoituksiin ja koronapassin mahdolliseen käyttöönottoon tekee valtioneuvosto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?