Epäily: Ukrainalaiset poimineet laittomasti marjoja Kainuussa - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Epäily: Ukrainalaiset poimineet laittomasti marjoja Kainuussa

Tekaistujen kausityösopimusten avulla on kierretty koronarajoituksia.

Ukrainalaiset poimivat viime kesänä marjoja Suomussalmen ja Hyrynsalmen metsissä.

18.10. 10:13

Oulun poliisi tutkii Suomussalmella ja Hyrynsalmella elokuussa 2021 marjoja poimineiden ukrainalaisten kausityön taustoja.

Poliisi tutkii epäiltyjä rikoksia nimikkeellä laittoman maahantulon järjestäminen, väärennys, lievä valtiorajarikos ja ulkomaalaisrikkomus

Asiasta aloitettiin esitutkinta, kun poliisi epäili, että ulkomaalaisten työntekijöiden maahantulossa on kierretty koronasta johtuvia maahantulon rajoituksia tekaistujen kausityösopimusten avulla.

Esitutkinnassa selvitettiin kahden Lapin alueella vaikuttavan työnantajan edustajan, Suomessa asuvan kaksoiskansalaisen sekä kahden Ukrainan kansalaisen osallisuutta ukrainalaisten marjanpoimijoiden maahantuloon ja kausityötodistuksiin liittyvissä rikosepäilyissä.

Juttu lähti purkautumaan elokuussa, kun Oulun poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintayksikkö suoritti ulkomaalaisvalvontaa Kainuussa.

Valvonnan yhteydessä tavattiin Ukrainan kansalaisia poimimassa luonnonmarjaa. He olivat saapuneet maahan heinäkuussa 2021 ja heillä oli esittää maahan saapumisen ja työnteon perusteena työsopimus kausityöstä Pohjois-Suomessa sijaitsevaan yritykseen.

Asiaa selvitellessä kävi ilmi, että työsopimuksessa oleva työnantaja ei ollut poimijoiden tosiasiallinen työnantaja. Työnantajan puhelimitse antaman selvityksen mukaan kutsut oli lähetetty Ukrainan kansalaisille heidän maahan pääsynsä helpottamiseksi, sillä ukrainalaiset eivät olisi päässeet koronarajoitusten aikana maahan ilman työhön kutsuvaa yritystä.

Poliisi epäilee kahden työnantajan edustajan sekä kolmannen henkilön laatineen Ukrainan kansalaisille työsopimuksia yhteensä noin sata kappaletta ja näin edesauttaneen heidän maahan pääsyään ilman, että kyseisillä työnantajilla oli tosiasiallisesti tarkoitus tai mahdollisuus heitä kausityöhön työllistää.

Osa näistä kausityöhakemuksen tehneistä Ukrainan kansalaisista saapui Suomeen ja poimi maassa luonnonmarjaa.

Esitukinta paljasti, että työnantajan nimissä oli lähetetty väärennettyjä työtodistuksia. Työnantajat itse eivät olleet tietoisia kaikista nimissään kutsutuista työntekijöistä.

Työtodistukset lähetettiin Ukrainaan. Suomeen saapuneet Ukrainan kansalaiset eivät työllistyneet kausityönantajalle, vaan he keräsivät Suomessa luonnonmarjaa myyden sitä itse eteenpäin.

Toinen epäillyistä Ukrainan kansalaisista oli mukana näissä järjestelyissä niin Ukrainan päässä, kuin Suomessa marjanpoimintaa organisoimassa.

Ukrainan lähetystön mukaan Suomeen jätettiin noin 13 000 kausityöhakemusta tänä vuonna.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?