”Murjaanien kuninkaan kasvoja ei saa enää mustata” – Tiernapoikien esitys uusiksi Oulun seudulla

Tiernasäätiö ei halua, että vanha perinne yhdistetään rasistiseen blackface-toimintaan.

Tiernapojat ovat saaneet patsaan Oulun keskustaan. Tähtipojat ovat esiintyneet Oulun seudulla joulun aikaan jo vuosisatojen ajan.

11.10.2021 11:39

Oulun seudulla joulun aikaan kiertävien tiernapoikien tunnusomaisia piirteitä rajoitetaan.

Murjaanien kuninkaan kasvoja ei saa enää mustata, tiedottaa Tiernasäätiö. Lisäksi tiernapoikina esiintyviltä naisilta ei enää edellytetä parran tai viiksien meikkaamista kasvoihin.

– Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Olemme halunneet kuunnella yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta, säätiön tiedotteessa perustellaan päätöstä.

Tiernapojat perustuvat kansainväliseen kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Kuninkaat edustavat kolmea maanosaa: Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa.

Näytelmässä afrikkalaista kuningasta edustava Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä haluttu tuoda esiin joko mustalla parralla tai meikkaamalla kasvot tummiksi sekä kuninkaan tummalla vaatetuksella.

Tiernasäätiö on päättänyt, että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita ja säätiö suosittelee kaikille muillekin, että Murjaanien kuninkaan roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta. Tai kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta vanhan perinteen mukaisesti tai muuten siten, että rasistiseen blackface’iin ei viitata.

– Haluamme, että perinteiseen tiernapoikanäytelmään ei liitetä sille vieraita merkityksiä, vaan että se säilyy tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana, pääasiassa nuorten esittämänä moniarvoisena joulunäytelmänä, sanovat Tiernasäätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Viertola ja hallituksen jäsen, tuomiorovasti Satu Saarinen.

Tiernasäätiö ei myöskään edellytä naispuolisilta esiintyjiltä parran tai viiksien meikkaamista kasvoihin. Asusteet ja näytelmän kulku tuovat esiin roolit.

Tiernapoikanäytelmällä on pitkät perinteet Oulussa. Lauluryhmään etsitään neljä jäsentä, joiden laulu ja stemmat toimivat joko yksi- tai moniäänisesti.

– Heidän täytyy harjoittaa lavaesiintymistä ja koreografiaa ja luoda oma ilmeensä asusteilla. Nuoret saavat hyvää kokemusta esiintymisiinsä erilaisissa tilanteissa ja erilaisen yleisön edessä. Koko prosessi on nuorille hyvin voimaannuttavaa toimintaa.

Oulussa järjestetään tänä vuonna parin vuoden tauon jälkeen tiernapoikakilpailut.

Tiernapoikakilpailussa on kolme sarjaa; perinteinen, yleinen ja mukaelmat. Kunkin sarjan kolme parasta palkitaan sekä parhaat neljä osasuoritusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?