Lintu­harvinaisuus kuumensi tunteet Hai­luodon lautta­rannassa – nyt puhuvat bongarit: ”Ei tämä mitään penskojen hommaa ole”

Uudesta lintulajista tehtiin havainto torstaina aamulla, ja ensimmäiset harrastajat olivat menossa Hailuotoon jo kello 10:n lautalla.

Siperianlepinkäisestä tehtiin Suomen ensimmäinen havainto Hailuodossa viime viikon torstaina.

13.9.2021 19:02

Hailuodossa havaittiin Suomen oloissa harvinainen vieras viime viikon torstaina. Lintuharrastaja Saana Meski seurasi mökkinsä ikkunasta merikotkaa, kun ohi vilahti erikoinen pikkulintu.

Meskin bongaama pikkulintu oli siperianlepinkäinen, jonka ilmestyminen aiheutti lintuharrastajien ryntäyksen Perämeren suurimmalle saarelle jo muutaman tunnin kuluttua ensihavainnosta.

Siperianlepinkäinen pesii Siperiassa ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Euroopassa se on hyvin harvinainen loppusyksyn vierailija. Ruotsissa ja Tanskassa laji on havaittu kaksi ja Norjassa kuusi kertaa. Useimmat pohjoismaiset havainnot ovat lokakuulta.

Tähän mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 483 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen hyväksytty uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.

Lue lisää: Suomelle uusi lintulaji löytynyt Hailuodosta

Ensimmäiset lintuharrastajat ehtivät Hailuotoon heti torstaina aamulla kello 10:n lautalla. Etelä-Suomesta paikalle tultiin iltapäivällä joko lentäen tai omalla autolla ajaen.

Harvinainen vieras aiheutti myös lieveilmiöitä Oulunsalon lauttarannassa. Paikallisen yrittäjän ja lauttayhtiön turvallisuusjohtajan mukaan bongarit ajoivat päin punaisia valoja ja yrittivät juosta lauttaan, joka oli jo irronnut laiturista.

Lue lisää: Lintubongareiden käytös hämmensi Hailuodon lautalla – ”Koominen näytelmä”

Espoosta paikalle lähti yli 57 vuotta lintuja harrastanut Jussi Lindström, 67. Hän hyppäsi autoonsa heti lintutiedotukseen tulleen viestin luettuaan. Oulunsalon lauttarannassa hän oli kello 16.47.

– Meitä oli autossa neljä ja ajattelimme ehtivämme kello 17:n lauttaan. Jono oli kuitenkin pitkä, yli 50 autoa, ja se mateli hitaasti lauttaa kohti. Meidän edessämme ollut auto pysähtyi ja huomasimme, ettemme mahdu lauttaan, hän kertaa torstain tapahtumia.

Ensimmäinen havainto siperianlepinkäisestä tehtiin Hailuodon länsirannalla, Sumpun lähistöllä.

Lintuharrastajat ajoivat autonsa nopeasti lauttarannan parkkipaikalle. Lindström ehti toisen kyytiläisen kanssa lauttaan, mutta kuvauskalustoa autosta etsimään jääneet kaksi kaverusta jäivät rantaan.

– He juoksivat perässämme, ja pyysin lautan henkilökuntaa odottamaan, mutta portti nostettiin kiinni ja lautta lähti. Kyse oli vain muutamista sekunneista, että kaikki olisivat ehtineet mukaan. Ihan toisenlaista kohtelua olen saanut saaristossa, jossa olen vuosien ajan kulkenut lautoilla.

Lindström olisi toivonut Hailuodon lautan henkilökunnalta joustavaa suhtautumista tilanteeseen, sillä ensimmäinen lajihavainto on lintuharrastajille tärkeä.

– Jos aurinko laskee ja halutaan nähdä lintu, niin tunninkin viivästyskin vaikuttaa. Ei tämä ole mitään penskojen hommaa. Linnun näkeminen oli meille tärkeää.

Espoosta asti Hailuotoon tulleiden harrastajien pitkä ajomatka kuitenkin kannatti. Siperianlepinkäinen näyttäytyi torstaina, mutta seuraavana yönä se jo jatkoi matkaansa eikä havaintoja enää perjantaina tehty.

Lindström palasi takaisin Espooseen torstain ja perjantain välisenä yönä kello 5.

Bongariliiton puheenjohtaja Matias Castrén ei ole saanut tarkkoja tietoja lintuharrastajien käytöksen aiheuttamasta hämmennyksestä Oulunsalossa. Hänen mukaansa liiton jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan annettuja ohjeita havaintojen yhteydessä.

– Bongariliitolla on lintuhavaintojen ilmoitusjärjestelmä, jossa ilmoitetaan harvinaisista linnuista ja annetaan tapauskohtaisia ohjeita havainnoinnista, pysäköinnistä ja muista huomioitavista asioista. Tässä tapauksessa ohjeistettiin esimerkiksi pysäköimään autot noin kilometrin päähän ja havainnoimaan lintua ainoastaan sovitulta paikalta yhdessä.

Lintuharrastajat lähtevät tarvittaessa liikkeelle hyvin nopeasti harvinaisen havainnon takia. Hailuotoon ehti torstaina siperianlepinkäistä katsomaan havainnon tehneen Meskin mukaan yli 200 ihmistä. Perjantainakin paikalla kävi vielä noin 70 harrastajaa.

Castrénin mukaan Bongariliiton tarkoituksena on mahdollistaa lintua ja ympäristöä häiritsemätön havainnointi siten, että kaikilla halukkailla on mahdollisuus nähdä lintu.

– Käytännössä ohjeistetaan usein esimerkiksi paikka, josta lintua havainnoidaan ja jonne autot pysäköidään, sovitaan asioista maanomistajien kanssa ja niin edelleen, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?