Ex-kansanedustajalle tuomio useista törkeistä talousrikoksista

Lapin käräjäoikeus tuomitsi pitkän linjan poliitikon ehdolliseen vankeuteen.

Ex-kansanedustaja ja pitkäaikainen kemiläisvaltuutettu on saanut Lapin käräjäoikeudelta tuomion useista törkeistä talousrikoksista.

17.5.2021 12:21

Kemiläinen ex-kansanedustaja ja Kemin kaupunginvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Mikko Ekorre on tuomittu Lapin käräjäoikeudessa 1 vuoden ja 2 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen useista törkeistä talousrikoksista.

SKDL:n poliitikkona aloittanut ja myöhemmin vasemmistoliiton riveissä esiintynyt Ekorre, 79, pyöritti toisen miehen kanssa kolmea erilaista yritystä vuosina 2008–2015. Ekorre toimi yhden yrityksen toimitusjohtajana ja kaikkien kolmen yhtiön hallituksen jäsenenä. Yritysten toimialana olivat muun muassa talopakettien myynti ja moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus.

Toiselle miehelle Lapin käräjäoikeus langetti 2 vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Molempien miesten tuomiossa on mukana kolme törkeää veropetosta, kolme törkeää kirjanpitorikosta sekä yksi törkeä velallisen epärehellisyys. Oikeus määräsi miehet maksamaan yhteisvastuullisesti vahingonkorvauksena verohallinnolle yli 400 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan yhtiökumppanit hävittivät tai kätkivät yritysten kirjanpitoa olennaisilta osin. He ovat myös laiminlyöneet tilinpäätösten laatimisen olennaisilta osin.

Ekorre on koulutukseltaan kansakoulunopettaja. Hän toimi SKDL:n kansanedustajana vuosina 1974–1983. Kemin kaupunginvaltuustossa hän on ollut jäsenenä vuosina 1973–1992 ja puheenjohtajana 1974–1988.

Hän on ollut kansanedustajavuosinaan jäsenenä muun muassa sivistys­valiokunnassa, perustuslakivaliokunnassa, puolustusvaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa.

Ekorre tuomittiin vuonna 1991 Kemin raastuvanoikeudessa väärennöksistä 190 päiväsakkoon. Vuonna 1996 hän sai seitsemän kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen kirjanpitorikoksesta ja väärennöksestä laiminlyötyään konsulttiyrityksen kirjanpidon.

Kemin kaupunki muisti pitkäaikaista poliitikkoa Kemin 150-vuotisjuhlan kunniaksi jaetulla Pro Kemi -tunnustuksella vuonna 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?