Rajanylittäjät kieltäytyvät koronatestistä Torniossa – Lapin avi vaatii pakkotestausta - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Rajanylittäjät kieltäytyvät koronatestistä Torniossa – Lapin avi vaatii pakkotestausta

Pakollinen testaus otettaisiin käyttöön ensi viikolla.

Suomeen tulijat opastetaan Tornion rajanylityspaikalla vapaaehtoiseen koronatestiin.

7.5. 13:15

Lapin aluehallintovirasto haluaa Tornion rajanylityspaikan koronatestauksen pakolliseksi kaikille maahan tulijoille. Sen mahdollistaisi tartuntalain 16 pykälän mukainen päätös, joka tulisi voimaan ensi viikolla.

Avin mukaan moni rajanylittäjä on kieltäytynyt Torniossa terveystarkastuksesta ja siksi käytäntöä on kovennettava. Pohjois-Ruotsin tautitilanne on edelleen huono ja Tornion kautta tulee Suomeen merkittävä määrä ihmisiä.

– Riski tartuntojen leviämiselle Ruotsista Suomeen on suuri, Lapin avi tiedottaa.

Lapin alueella on ollut maaliskuun alusta lähtien voimassa tartuntatautilain 15 §:n mukainen päätös, jonka mukaan Lapin rajanylityspaikoilla tulee koronaviruksen leviämisen estämiseksi järjestää terveystarkastus kaikille rajanylittäjille.

Päätöksen mukaisesti Lapin rajanylityspaikkojen kautta Suomeen tulevat henkilöt on ohjattu rajakuntien järjestämiin terveystarkastuksiin.

Maahan tulijat ovat tähän asti osallistuneet terveystarkastuksiin hyvin. Viime aikoina Tornion rajanylityspaikalla on kuitenkin moni rajanylittäjä kieltäytynyt terveystarkastuksesta.

Lapin avin mukaan nyt on perusteltua harkita tartuntatautilain 16 §:n mukaisen päätöksen antamista. Päätöksellä määrättäisiin kaikki maahan tulijat osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen Tornion rajalla.

Terveystarkastuksessa arvioidaan henkilön riski kantaa ja levittää koronatartuntaa ja ohjataan henkilö tarvittaessa koronatestiin.

Pakolliset terveystarkastukset eivät koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia, työtehtävissä olevaa kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eikä niitä, joilla on terveystarkastuksesta vapauttava todistus.

Päätös koskee myös Suomeen tulevia Suomen kansalaisia. Työnsä vuoksi säännöllisesti rajan ylittäviltä edellytetään todistusta viikoittaisesta koronatestistä.

Mahdollinen päätös tulisi voimaan viikon 19 aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?